Het mes: nu en straks

MesHet is verkiezingstijd. Droeftoeteren is niet aan de orde. Mooie verhalen, beloften en al het goeds wat partijen kunnen brengen vullen de praatjes. Maar praatjes vullen geen gaatjes.

Ik zal ook niet droeftoeteren maar roeptoeteren. Dat doe ik op basis van wat de omgeving ook buiten Loon op Zand heeft te vertellen over de gemeentelijke portemonnee. Amsterdam kondigt voor honderden miljoenen bezuinigingen aan. Tilburg heeft inmiddels plannen gelanceerd hoe de klappen de komende jaren opgevangen kunnen worden. Waalwijk is druk bezig met bezuinigingsvoorstellen die over enkele weken gepubliceerd zal worden. Kortom: heel veel gemeenten zijn nu al bezig om keuzes te maken en plannen te ontwikkelen om de grote klap op te vangen na 2011. De verwachting is dat het Rijk de gemeentelijke inkomsten behoorlijk zal doen afnemen: 20% wordt genoemd. Voor Loon op Zand ongeveer 3 miljoen structureel minder per jaar!

Maar gelukkig maken we ons in Loon op Zand alleen maar druk over het bruisend dorpshart in Kaatsheuvel: hoe mooi dat wordt en gewild dat is. Wij sluiten even de ogen, we stoppen de oren dicht en we wandelen door een prachtig virtueel dorpshart waar iedereen blij moet zijn?

Wie maakt wie wakker? Gaan we alleen voor de belangen van de partij, van een kerkdorp of proberen we ook echt vooruit te zien en keuzes te maken?

In bijgevoegd artikel een oproep met een conclusie die ik volledig onderschrijf: "Politici moeten vergezichten kunnen schetsen en ons mee kunnen voeren naar hun hoop en inspanningen voor een betere wereld. Maar ze moeten ook beargumenteerde keuzes kunnen maken tussen twee of meer kwaden."

Download Waar_gaan_lokale_politici_in_snijden_Evelien_Tonkens.pdf

Na de verkiezingen zal gesneden worden. De pijn zal minder zijn als daar nu al goed over na gedacht wordt.  Besluiten met enorme financixc3xable consequenties voor onze gemeente kunnen bijgesteld worden. Het is nog niet te laat. Maar er is wel moed voor nodig. Ik ben benieuwd wie de snijlijnen nu al aan durft te geven.

Advertenties

One thought on “Het mes: nu en straks

  1. Is het geen mooi gebaar aan de coalitie dat al deze beschuldigingen over en weer van de site gaan en we elkaar recht in de ogen kijken en samen de klus voor de komende 4 jaar aanpakken ik sta er achtermaar laat jij dat ook eens zien

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s