"Wantrouwen" en "Ontvrienden"

TekortgeldDe Provincie was het niet eens met de begroting zoals de gemeenteraad deze enkele weken geleden had vastgesteld. De Gemeenteraad kreeg de opdracht om het dekkingsplan voor de komende jaren opnieuw vast te stellen. De PvdA en GroenLinks waren hierdoor niet verrast. Zij hadden immers als enige tegen de begroting gestemd. Maar de beslissing van de Provincie was wel de bekende druppel: Hoe kan het toch zo zijn dat ondanks alle waarschuwingen en goede raad de wethouder van Financixc3xabn dit in de wind heeft geslagen. Ook het laten liggen van informatie en de gemeenteraad voorzien van onjuiste en onvolledige informatie werd de wethouder niet in dank afgenomen.

De oppositiepartijen vonden dat het nu tijd werd om een signaal af te geven in de vorm van een motie van wantrouwen. De meerderheid van de coalitie plus VVD steunde de motie niet. Men vond dat het om slechts kleine foutjes ging. Kortom, laten we vooral zo doorgaan, aldus de reactie van Gemeentebelangen, CDA, VVD en Lijst Loon op Zand. Met de motie van wantrouwen worden geen vrienden gemaakt. "Ontvrienden" is het woord van het jaar. Het zal ook in dit verband van toepassing zijn.

De bijdrage van de PvdA en de motie van wantrouwen kan hieronder gedownload worden.

Download PvdA_over_nieuwe_Dekkingsplan_17dec2009.pdf

Download motie_van_wantrouwen_Waijers.pdf

Het dekkingsplan zoals nu vastgesteld door de meerderheid van de raad heeft grote gevolgen voor de organisatie. Juist deze gevolgen hebben de PvdA en GroenLinks willen voorkomen door te wijzen op de mogelijkheden om met name met het project Bruisend Dorpshart een stap op de plaats te maken. PvdA en GroenLinks vinden dat er over het eigen graf heen geregeerd wordt en de bezuinigingen vooral in de organisatie worden gezocht. De agenda van de nieuwe raad wordt nu al vastgelegd voor de komende jaren, en dat vonden de oppositiepartijen toch wel te ver gaan. Het alternatief van de oppositie bestaat uit het onmiddellijk afroepen van een vacaturestop in de niet structurele formatie (project en niet projectgebonden). In 2010 zou dan al aan de bezuigingsverplichting voldaan kunnen worden. De invulling voor de jaren erna kan vervolgens aan de nieuwe raad worden overgelaten.

Een dieptepunt in het debat was de weigering van de coalitiepartijen om tegemoet te komen aan een verzoek van de oppositie om een verwijzing naar het minderheidstandpunt ook in de brief naar de provincie op te nemen. Daar waar democratie juist bestaat in respect voor minderheidstandppunten en deze ook een herkenbare plaats te geven, konden Lijst Loon op Zand, Gemeentebelangen en het CDA het niet opbrengen om die ruimte te gunnen aan de oppositie. Een opvallende rol was hier overigens ook voor het College weggelegd. In eerste instantie had men geen bezwaar om een amendement hierover van PvdA en GroenLinks over te nemen. De voorzittende burgemeester gaf eigenlijk al bij het eerste tegengas van Brekelmans (Lijst Loon op Zand) aan dat het inderdaad niet perse noodzakelijk was. Gevolg: Van Laarhoven (GB) en van Gulik (CDA) zagen daar de kans om een blok te vormen en tegen het amendement te zijn. Het is te triest voor woorden en heel erg jammer dat de voorzitter van de raad niet in staat bleek de coalitie op andere gedachten te brengen. Die brief zullen we dus zelf moeten schrijven. Het adres weten we in ieder geval waar die naar toe moet.

Dossiers Laten we vooral vanaf heden ook een begrip als Duaal Systeem in de map zoekgeraakte stukken stoppen!

PvdA en Groenlinks hebben in een open brief de inwoners gevraagd om Gemeentebelangen, CDA, VVD en lijst Loon op Zand op te roepen om met de oppositie samen te werken aan een haalbaar en betaalbaar dorpshart in Kaatsheuvel. Of dat zal helpen merken we bij de verkiezingen op 3 maart.

Open_brief_480x684

Advertenties

One thought on “"Wantrouwen" en "Ontvrienden"

 1. Verassend stuk in de krant van morgen (zie site Brabants dagblad)Waarom maar niet gelijk het besluit tot na de verkiezingen uitstellen?

  Besluit over ‘Dorpshart’ laat in Kaatsheuvel op zich wachten
  vrijdag 18 december 2009 | 17:34 | Laatst bijgewerkt op: vrijdag 18 december 2009 | 17:39

  KAATSHEUVEL – De beoogde bouwers van het Bruisend Dorpshart in Kaatsheuvel, Heijmans Vastgoed, WSG en ProperStok, zijn er nog niet uit met de gemeente Loon op Zand.

  De partijen nemen op initiatief van de gemeente meer tijd voor de onderhandelingen. Volgens wethouder Hans Waijers (CDA, Bruisend Dorpshart) lopen de gesprekken nog altijd goed. In februari hopen de partijen overeenstemming te hebben over de bouw van het nieuwe dorpshart.

  Ook neemt de gemeenteraad niet nu maar pas in februari een besluit over een mogelijk bruto investering van bijna 32 miljoen voor een dorpshart met onder meer een nieuw gemeentehuis, multifunctioneel centrum Carrxc3xa9, woningen, horeca en parkeerkelder. Het besluit is uitgesteld, omdat het college de financixc3xable cijfers en risico’s nog beter in beeld wil brengen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s