Hoe betalen we een parkeerkelder?

De betalingsproblemen van een parkeerkelder voor het bruisend Dorpshart zijn opgelost. Eindelijk, er zit  kennelijk vooruitgang in de onderhandelingen met de ontwikkelaarscombinatie Heijmans, WSG en Proper Stok. Er moest nog ca. 1,2 miljoen euro gevonden worden om de parkeergarage te kunnen betalen. Het konijn uit de hoge hoed: een stuk grond waar in de toekomst ontwikkeling stond gepland: fase III en IV in Molenwijck-Zuid. Een deel van die gronden is in bezit van WSG (Woningcorporatie uit Geertruidenberg). De gemeente kan niet om WSG heen, zo schrijft ze, en verkoopt de resterende grond (ca. 17.000 mxc2xb2) voor 100 euro de vierkante meter. Kortom: 1,7 miljoen in de pocket en zie daar de "parkeerkelder uit de grond rijzen".

Om een dergelijke verkoop ook doorgang te laten vinden is de goedkeuring van de gemeenteraad nodig. Gekozen is voor een verkorte procedure met de vreselijke term : "raadvoorhangbrief". Dat wil zeggen dat als de gemeenteraad niet binnen 14 dagen op de brief van afgelopen woensdag reageert, de verkoop geregeld is.

Wat betekent dit nu allemaal?

De grond wordt verkocht aan WSG. Deze woningcorporatie mag vervolgens over een jaar of 5 (of eerder?/later?) bouwplannen ontwikkelen voor dit gebied. Natuurlijk niet zonder bemoeienis van de gemeente. want er zal een overeenkomst moeten komen over wat er gebouwd mag gaan worden: aantal huizen, soort huizen, hoeveel sociale woningbouw, hoeveel koop- en hoeveel huurwoningen, etc.

Maar……………

Er blijven vragen. Vragen die door de PvdA fractie hierover zijn gesteld in het vragenhalfuurtje van de raadsvergadering van donderdag 5 november.

De belangrijkste vraag blijft over, ook na lezing van de antwoorden: Wat heeft prioriteit bij het College? De financiering van de parkeerkelder of een zorgvuldige voorbereiding van de ontwikkeling van de laatste fasen in Molenwijck Zuid?
(
Voor alle duidelijkheid: ik zeg alleen dat deze zorgvuldigheid onderzocht moet worden!)

Haastige spoed = Zelden goed????

In ieder geval hebben de vragen ervoor gezorgd dat het onderwerp nog eerst in de commissie besproken zullen worden, zo heeft het College nu toegezegd. Dus die 2 weken vallen gelukkig ook nog mee. Want er moet toch nog het een en ander bevraagd en toegelicht worden.

De brief van het College aan de Raad:
Download Verkoop_Molenwijck_WSG_DOC041109.pdf

De PvdA-vragen en College-antwoorden zijn hier te downloaden/ in te zien
Download vragen_en_antwoord_Molenwijck_WSG.doc

Voor de liefhebbers een handreiking via VROM (eerste 65 bladzijden) hoe om te aan met de grondexploitatiewet:
Download VROM_handreiking_grondexploitatiewet_w1042_pag1-65.pdf

En om welk gebied gaat het eigenlijk? Zie hiervoor de onderstaande foto’s:

Molenwijck_zuid_fase3en4_kaart

Molenwijck_zuid_fase3en4

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s