Werkkrediet Bruisend Dorpshart: ja of Nee?

Werkkredietbdh

De eerste echte raadsvergadering na de zomervakantie. Gevraagd wordt om in te stemmen met een werkkrediet van ca. xe2x82xac 350.000 om het project Bruisend Dorpshart voor de tweede helft van 2009 van brandstof te voorzien. De trein moet immers door. Er is bijvoorbeeld zo’n 60.000 euro nodig voor de onderhandelingen met de marktpartij (Heijmans, WSG en Proper Stok). Ook moet er een nieuwe projectadministratie worden opgezet (xe2x82xac 20.000 ). Voor het sluiten van een overeenkomst met SMC is xe2x82xac 25.000 euro gereserveerd, etc.

Kortom er moet geld op de tafel om de trein te laten rijden. Begrijpelijk, maar moet je nu met zo’n krediet aanvraag instemmen als je in juli tegen het hele plan  heb gestemd? De PvdA vindt van niet. Dat heb ik namens de PvdA als volgt onder woorden gebracht:

"De realisatie van het project zal grote consequenties hebben voor de komende jaren op de gemeentebegroting. Daarnaast zal de gemeentebegroting ook nog eens extra belast worden met de effecten van de financixc3xable crisis en negatieve gevolgen hebben voor de geldstromen vanuit de rijksoverheid. Een meerderheid in de raad heeft een kans laten liggen om hierop op voorhand al rekening mee te houden bij de besluitvorming over het Bruisend Dorpshart. Ons bezwaar was tweeledig: enerzijds de grote overschrijding van de oorspronkelijk afgesproken kaders en anderzijds de functionaliteit en massaliteit van het nieuwe Gemeentehuis en Carrxc3xa9.

Bij de behandeling in juli is ons meegegeven dat wie niet meerijdt in de trein ook niet mee kan praten. Wij zitten met dit onderwerp niet in dezelfde trein als het college en de meerderheid van de raad. Toch willen we blijven meepraten. Het was een duidelijke keuze die de PvdA in juli heeft gemaakt. Er is geen enkele reden om bij het eerstvolgend stationnetje toch weer snel over te stappen op de hogesnelheidstrein van het college. Voorlopig kiezen wij ervoor om in onze trein te blijven zitten en niet mee te gaan met de investeringen nu die via het werkkrediet ook aan ons wordt gevraagd.

Ook vinden we het belangrijk dat de voorgestelde investeringen samen met de begrotingsvoorstellen besproken worden zodat duidelijke afwegingen de keuze helder in kaart brengen.

Ons standpunt op dit moment, zeker nu er nog helemaal niets aan resultaat gepresenteerd kan worden over de onderhandelingen met de ontwikkelaars en ook de effecten op de begroting voor de komende jaren niet duidelijk zijn, is om niet in te stemmen met het werkkrediet."

Helaas was de raad niet gevoelig voor deze inbreng. Alleen Groenlinks kwam met hetzelfde standpunt, wat betekent dat de kredietaanvraag met 5 stemmen tegen en 13 stemmen voor (Gemeentebelangen, CDA, Lijst Loon op Zand en de VVD).

Overigens kwam wethouder Waijers nog met de openhartige mededeling dat iedereen moet kunnen blijven meepraten in dit proces en het zeker niet zijn bedoeling is dat er mensen buitengesloten worden. Gelukkig maar dat hij op zijn woorden terugkomt van 23 juli:

Indetreinstappen

Er is nog hoop!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s