Een avond vol varianten

2009_variant_d_300x255Het politieke circuit is gestart met een raadsbrede commissievergadering over de verkeersontsluitingen in Loon op Zand: Wat te doen met het verkeer in het kerkdorp als binnen enkele jaren de autoweg/snelweg tussen Tilburg en Waalwijk kruisingsvrij gemaakt wordt? Geen kruispunten meer zoals bij de Hoge Steenweg, Europaweg, Bevrijdingsweg en bij Waalwijk. In plaats van de huidige  kruising bij de Hoge Steenweg krijgt het dorp een nieuwe aansluiting aan de zuidkant. Een nieuwe ontsluitingsweg wordt aangelegd in het verlengde van de ontsluiting vanuit Molenwijk (Gildeweg-Kasteellaan). Geen stoplichten meer op die plek maar direct de snelweg op naar Waalwijk of Tilburg.

Echter: de Hoge Steenweg dicht? Menig Loonopzander zag dat als een behoorlijke breuk in de verbinding met Kaatsheuvel. En ook vanuit Kaatsheuvel kwamen hierover geen enthousiaste reacties. In een bliksemonderzoek, georganiseerd door de PvdA, VVD, GroenLinks en de SP in 2008, kwam een duidelijk en helder antwoord  naar voren: Ruim 80% van de inwoners koos voor een viaduct bij de huidige kruising op de Hoge Steenweg. Op die manier kon via de Horst binnendoor naar Kaatsheuvel en andersom worden gereden.

Variant A, B,C,D of….?
Na maanden stilte over de mogelijkheden en onmogelijkheden lag vanavond in de raadscommissie het voorstel op tafel om te kiezen voor een variant waarbij wel de mogelijkheid voor een directe verbinding met Kaatsheuvel blijft bestaan zonder de aanleg van een viaduct bij de Hoge Steenweg. De geplande afsluiting van de Horst wordt teruggedraaid. Met een kleine kronkel kan vanaf de Hoge Steenweg en industrierrein de Hoogt naar de Heideweg en de Horst worden gereden. De enige haalbare variant volgens de wethouder, waar ook de provincie waarschijnlijk positief in mee zal gaan. Een viaduct of tunnel bleek niet haalbaar gezien de kosten en gezien de negatieve reactie van de provincie hierop.

Met vele kanttekeningen en vele vragen van de kant van de PvdA en de VVD kiest de raad unaniem voor deze voorkeursvariant. Vooral ook om een duidelijk signaal af te geven aan de Provincie dat het dorp meer verdient dan alleen die ene ontsluitingsweg aan de zuidkant.

Bliksemonderzoek
Als we de resultaten van het bliksemonderzoek vergelijken met het huidige voorstel dan is sprake van een compromis. Gebruikt word gemaakt van bestaande wegen zoals in de buitenvariant vorig jaar is voorgesteld. Natuurgebied bij de Klokkenlaan wordt ontzien; de verbinding met Kaatsheuvel en de Moer binnendoor blijft bestaan, maar met een kronkel via de Hoogt. De oppositiepartijen kunnen voor een belangrijk deel tevreden zijn, alhoewel de viaductoplossing nog steeds de beste oplossing blijft.

Unaniem advies
De raad was uiteindelijk unaniem in haar advies aan de wethouder: ga met variant D naar de provincie. Om dit nog eens te onderstrepen heeft de PvdA voorgesteld om er maar meteen een unaniem raadsbesluit of raadsbreed ondersteunde motie onder te hangen, als een soort extra ruggesteun voor het College.

Wanneer wordt er begonnen?
En wanneer gaat de schop echt de grond in: 2013? Als gereserveerd geld voor het Bruisend Dorpshart uit de pot verkeersontsluitingen Loon op Zand (ca. 3 miljoen) weer terugvloeit naar de pot voor Loon op Zand.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s