Adje is niet alleen

Adjeisnietalleen1

Zonet een bijzonder actueel artikeltje toegestuurd gekregen. Past perfect in de discussie die vanavond in de raadszaal gehouden wordt. De kern: Niet alleen het theater van Adje maar vrijwel geen enkele grote gemeente bakt er iets van. Loon op Zand behoort niet tot de grotere gemeenten dus kan dat anders uitvallen. Of juist niet? Het voorspel aan overschrijding ten laste van het werkkrediet Bruisend Dorpshart is in verhouding (qua gemeentegrootte) al vele malen hoger dan de overschrijding bij het Midi-theater.

Het artikel openbaart wat bij velen als vrees al aanwezig is. Over risico’s gesproken. Lees het artikel alhier door het te downloaden: Download Adje-is-structureel.pdf

Enkele opmerkelijke uitspraken en conclusies in dit artikel:

  • Fikse kostenoverschrijdingen bij (culturele) bouwprojecten horen er gewoon bij in het land met de hoogste theaterdichtheid.
  • Het zijn prestigeprojecten. Wethouders moeten hun plan door de gemeenteraad  loodsen en doen de kosten lager voorkomen dan ze zijn.
  • Wereldwijd zijn 258 grote infrastructuurprojecten van de afgelopen 70 jaar onderzocht. Bij 9 van de 10 projecten worden de kosten onderschat en de opbrengsten overschat.
  • Meerwerk is de melkkoe van iedere aannemer. Bij een aanbesteding zet de aannemer zo laag mogelijk in om de opdracht te krijgen. Zijn geld verdient hij met meerwerk – extra werkzaamheden die niet in de opdracht staan. En dat is er nogal veel bij gemeenteprojecten.
  • prof. Priemus: "Geloof de bedragen die in een eerder stadium genoemd worden niet. Elke keer als de gemeenteraad een scheet laat, kost het 3 miljoen meer". Die structurele politieke processen zullen nooit veranderen.

Waarvan akte.

Advertenties

One thought on “Adje is niet alleen

  1. Iedereen weet het en straks gebeurt het ook. Maar wat dan? We kunnen dan de tekorten alleen nog verhalen op onze eigen gemeentebegroting (streep door conculente dementenbegeleiding, ik noem maar iets). Niet bij een partij of persoon. Dat maakt het allemaal zo triest.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s