Creatief boekhouden: handel in lucht (deel 2)

Logo_bdh_creatief_boekhouden_250x13Zoals eerder gezegd is er geld nodig voor een groots plan als het Bruisend Dorpshart. Geld wat er nog niet allemaal is, dus is er enige creativiteit nodig om het bij elkaar te schrapen.

Het College heeft in deze laatste fase iets bedacht waarvoor applaus kan klinken maar wat ook zeer bedenkelijke gezichten tot gevolg kan hebben.

We lezen in de beantwoording van de vragen van de raadsfracties het volgende over hoe 3 miljoen ergens vandaan getoverd wordt:

Sweensstraat_365146_2

Drie miljoen ten laste leggen van het grondbedrijf betekent dat je drie miljoen haalt uit de reservepotjes die in het boekhoudsysteem staan opgenomen. Er is echter geen reservepotje te vinden van die omvang. Wel is er een pot gevonden die gereserveerd staat voor uitgaven in het kerkdorp Loon op Zand. Het gaat dan om gereserveerde gelden voor de ontsluitingsweg, deel 2: Kasteellaan naar de N261, ontsluiting verkeersstructuur in Loon op Zand en nog enkele aanpassingen in de kern Loon op Zand. Hiervoor is 3,6 miljoen gereserveerd.

Van deze 3,6 miljoen zogenaamde gereserveerde gelden wordt "tijdelijk" drie miljoen ingezet voor dekking van het tekort voor het Bruisend Dorpshart. Maar als het woningbouwproject Sweensstraat West van 8,5 hectare wordt ontwikkeld zullen ons grote winsten te wachten staan zo is de gedachte bij het College. Dan kan het geld weer teruggestort worden en is iedereen blij. Een gezonde koopmansgedachte, toch?

Toch zijn er een paar addertjes onder het gras te bespeuren.

Ten eerste:
Wat de gemeente in feite voorstelt is om veronderstelde te behalen winst nu reeds in te zetten als dekkingspost. Een dergelijke creativiteit zal waarschijnlijk door de provincie niet worden gehonoreerd. Het bouwproject staat nog niet in de boeken. Er is nog geen bestemmingsplan voor goedgekeurd en afgewacht moet maar worden of de ontwikkelingen op termijn inderdaad de verwachte winsten opleveren zal voor de gemeente. Kortom een riskante onderneming.

Ten tweede:
Op de toekomstige ontwikkeling van het woningbouwproject aan de Sweensstraat West wordt nu al een extra claim gelegd ("er moet zoveel winst gemaakt worden dat…"). De toekomstige bewoners van dit woningbouwproject dragen in feite voor een deel de lasten van het bruisend dorpshart ten koste van de optimale ontwikkeling van hun eigen nieuwe wijk.

Ten derde:
Voor de inwoners van de kern Loon op Zand betekent dit een extra wissel op de toekomst. Absoluut onduidelijk is wat deze creativiteit betekent voor de realisatie van de plannen voor verkeersontsluiting. Gaat het nog langer duren in tijd en welke mogelijkheden blijven over voor de verschillende alternatieven. Moet de kern Loon op Zand nu tijdelijk opdraaien voor dekking van het Bruisend Dorpshart?

Over dit voorstel heeft de PvdA extra vragen gesteld die hier zijn in te zien:Download Vragen_meerjarendekking_sweensstraat1.pdf 

Wordt het toch handel in lucht?

Advertenties

2 thoughts on “Creatief boekhouden: handel in lucht (deel 2)

  1. Ik ben blij dat je zo scherp bent in het analyseren van de creatieve boekhouderij van het college. Zullen maar weinig mensen aan denken dat het “bruisend” dorpshart ons meer gaat kosten dan alleen maar verhoogde belastingen etc. Maar nu dus eigenlijk ook meer twijfel of we wel ooit een ontsluiting krijgen. Maar ja, je weet het, gemeentebelangen blijft een “kaatsheuvelse” partij.
    Kasteelweide zal ook wel nooit meer iets van terecht komen.
    Alex

  2. Hoe snel kunnen de belangen van de een ingeruild worden voor de ander. Wat is dit eigenlijk? Opportunisme, pragmatisch handelen, of handelen op basis van de instandhouding van de coalitie?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s