Huis van de gemeenschap

Afgelopen donderdag uitgebreid in de raadscommissie over het bruisend dorpshart gediscussieerd. Moeten we nu wel of moeten we nu niet? Vaststaat dat wat nu aan plannen ligt de gemeente gewoon extra een miljoen of 7 gaat kosten. Extra dus. Want het oorspronkelijk kader was 10,7 miljoen als eigen bijdrage van de gemeente. Voor de PvdA is dit tot nu toe een onoverkomelijk probleem. Het valt ruim buiten de afspraken die de raad in eerste instantie en nog vorige jaar voor het laatst heeft bevestigd!

Wat de PvdA betreft moeten we op de huidige plannen nog flink veel "optimaliseren" zoals dat heet. Eigenlijk betekent dat gewoon de plannen aanpassen tot het niveau dat je inhoudelijk en financieel aantrekkelijk vindt.

De PvdA optimaliseert verder en doet het voorstel om het geplande Carrxc3xa9 op het plein te laten vervallen en de functies op te nemen in een wat groter "gemeentehuis". Dat gemeentehuis bouwen we om tot een echt "huis van de gemeenschap". Het marktplein houdt de gewenste grootte voor allerlei bruisende activiteiten. Het gemeentehuis, wat ’s avonds meestal gesloten is, wordt een levendig ontmoetingscentrum. Overdag voor de gemeentewinkel en ’s avonds voor de inwoners.

Langenboom

De bibliotheek kan in de brandweerkazerne een mooie karakteristiek plek krijgen. In dezelfde kazerne kan er plaats gemaakt worden voor expositieruimte. Ook de VVV kan zich er vast wel in een mooi plekje nestelen.

In het gemeenschapshuis moet plek zijn voor horeca (overdag meteen een goed personeelscafxc3xa9 voor de ambtenaren). Natuurlijk vergaderruimtes en ontmoetingsplekken met liefst nog een ruimte waar een paar honderd man terecht kan. Voor grote theatervoorstellingen kan de nieuwe evenementenhal / sportaccommodatie gebruikt worden. Kortom: de benedenverdieping is voor de gemeentewinkel xc3xa9n voor de SMC functies. Dit zal een besparing opleveren! Vergelijk het met de halfmiljoen huurgarantie die nu voor het Carrxc3xa9 gereserveerd wordt! Hoe "multifunctioneel" kan het zijn!

Door deze toevoeging aan het gemeentehuis kan het zijn dat het nieuw gevormde gemeenschapshuis te klein zal zijn om alle ambtenaren te huisvesten. In dat geval zal voor de zogenaamde 2-lijns ambtenaren kantoorruimte in bijv. Het Hoefijzer gevonden moeten worden. Die stond toch al gepland voor tijdelijke huisvesting.

Er is nu een ontwikkelaar gekozen die van plan is om op basis van kostenoverwegingen het huidige gemeentehuis compleet te slopen en er een nieuwe in te zetten. Dat is dus de kans om het geschetste plan met een wat groter gemeentehuis te realiseren. Want waarom zou de ontwikkelaar wel met verregaande wijzigingen mogen komen op het oorspronkelijk bidbook en de politieke partijen niet? En er is vast ook financixc3xable ruimte voor een ondergronde parkeergarage!

Een ander groot voordeel dient zich aan. De scheidende Commisaris van de Koningin geeft aan dat het niet ondenkbaar is dat gemeenten onder  de 30.000 inwoners binnen 10 jaar zullen moeten fuseren. Als dat onze gemeente moet overkomen hebben we in ieder geval een Gemeenschapshuis die snel voor andere doeleinden gebruiksklaar gemaakt kan worden. Er staat dan geen kolossaal nieuw gebouw leeg. Want hoe zat dat ook alweer met het Politiebureau? We hebben ervaring!!

Slim Beleid is op de toekomst voorbereid!

(Het plaatje is afkomstig van Langenboom en alleen bedoeld als een schetsmatig inzicht. Het aantal bomen geeft overigens wel een mooi passende beeld wat zo in Kaatsheuvel geplaatst kan worden)

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s