Een dorpshart aan het infuus?

Een eerste defintieve stap richting dorpshart? Deze avond konden de politieke partijen zich voor het eerst uitspraken over de behaalde resultaten van de aanbesteding. In de aanbesteding bleef uiteindelijk xc3xa9xc3xa9n zogenaamde marktpartij over die het aandurft om het Dorpshart te realiseren. Een marktpartij? Eigenlijk een combinatie van Heijmans, Proper Stok en Woningcorporatie WSG uit Geertruidenberg. In eerste instantie bleven 5 marktpartijen over in de aanbestedingsronde. Drie marktpartijen trokken zich terug vanwege te hoge (financixc3xable) risico’s. Exc3xa9n marktpartij voldeed niet aan de voorwaarden. De enige overgeblevene blijkt de eerder genoemde combinatie te zijn.

Maar waar gaat het eigenlijk om? Al jaren wordt gepraat over het dorpshart en de inrichting ervan. Vorig jaar nog gaf de raad aan heel graag zo’n dorpshart te willen realiseren, maar dan als eigen bijdrage van de gemeente niet verder te gaan dan 10,7 miljoen euro!

Inmiddels was er een bidbook vastgesteld. Daarin stond precies wat de raad voor een dorpshart wilde. Maar uit de aanbestedingsronde kwam als eerste resultaat dat de ontwikkelaarscombinatie het plan kon realiseren voor een bedrag van ca. 27 miljoen euro!!!! Een veel te hoog bedrag wat voor de aanbieder betekende dat zij zelf met andere, geld besparende, voorstellen kwam.

Alles op een rijtje gezet blijkt dat met bezuinigingsvoorstellen van het College de totale som als gemeentelijke bijdrage ongeveer 18 miljoen zou zijn. Let wel: ongeveer 7 miljoen meer als oorspronkelijk vastgesteld.

Voor de PvdA was dit verschil met de 10,7 miljoen euro te groot. Overigens werden de huidige plannen eerst inhoudelijk beoordeeld. grote kritiekpunt is de massaliteit en de kleine kans op een levendig plein.

Voor de PvdA blijft de 10,7 miljoen de maximale eigen bijdrage van de gemeente om het Dorpshart te ontwikkelen. Dit wordt des te belangrijker in een periode waarin de gelden vanuit het Rijk voor de gemeenten minder worden. De draagkracht van de gemeente staat onder druk in de komende jaren. Belangrijke uitgaven op sociaal terrein  (w.o. de WMO) zullen met moeite worden opgebracht. Ook binnen de gemeente concurreren projecten met elkaar. Om nu heel veel geld meer in het dorsphart te storten roept om problemen.

Mijn inbreng voor de PvdA in de eerste termijn is hier te downloaden voor de gexc3xafnteresseerde:Download inbreng_pvda_raadsbrede_commissie_9_juli_2009.pdf

Wordt het een echt bruisend dorpshart? Tijdens de vergadering werd hartstochtelijk gebruist maar overeenstemming  werd niet bereikt, althans niet voor de PvdA. Het dorpshart ligt nu al aan het Infuus.

Bruisenddopshart_cartoonbegroting1_

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s