Piepelen en gepiepeld worden

Piepelen2_2Op een of andere manier moet ik heel sterk aan het woord piepelen denken de afgelopen dagen. De betekenis: iemand met kwade bedoelingen opzij zetten, vernederen, zodanig manipuleren dat de persoon uit jouw invloedssfeer verdwijnt. Dit is de meest gebruikte en scherpe betekenis van het woord piepelen.

Waar komt dat woord vandaan, dat piepelen? Een piepel is o.a. een kuikentje. Piepelen is fijnknijpen dan wel fijngeknepen worden, waarbij overigens niet de nadruk ligt op "opzettelijk". Maar ik denk dat piepelen ook onbewust en niet bedoeld kan plaats vinden: je doet een paar uitspraken en vervolgens blijken mensen zich hierdoor gepiepeld te voelen.

Afgelopen donderdag trof ik een mooi voorbeeld aan van piepelen en zich mogelijk gepiepeld voelen.  Vol ongeduld staat de beoogde opvolger van wethouder Bisselink nog aan de zijlijn te trappelen. Broeders wil meer actie, minder rapporten en minder praten, zo lees ik in de krant. "Mijn handen jeuken om een aantal plannen nu snel uitgevoerd te krijgen", aldus Broeders. Nu weten we inmiddels dat sommige projecten soms veel te snel worden uitgevoerd (Klikoos) en snelheid dus gepaard kan gaan met een grote mate van onzorgvuldigheid en dientengevolge een heleboel inwoners niet echt blij heeft gemaakt (zacht uitgedrukt). Maar in de woorden van Broeders schuilt natuurlijk veel meer. Het huidige college, zijn toekomstige collega’s worden getracteerd op een "knietje" want die zijn toch verantwoordelijk voor te weinig actie, te veel rapporten en te veel praten?

Als vervolgens Broeders blijk geeft vooral te willen scoren met grote projecten die nu allemaal in de portefeuille van "toekomstige"(?) collega Waijers vallen dan lijkt me dit het begin van een grootschalige ombouw van de portefeuilleverdeling. Maar ik neem aan dat Hans Waijers (door goed onderling overleg) dat allemaal natuurlijk allang weet en zich nu gaat voorbereiden op de instandhouding van het rioleringsstelsel.

Gelukkig houdt Broeders wel van een beetje prikkelen. Niet om mensen te beschadigen, maar om iets los te maken. Dat heeft hij zeker gedaan en dat is een goede zaak. Tenminste, als het CDA en Lijst Loon op Zand ook vinden dat het de laatste jaren allemaal wat sneller had gekund.

Ik denk dat ik eens een muziekje op zoek: "Power to the piepel".

tekst: Download powertothepiepel.txt

One thought on “Piepelen en gepiepeld worden

  1. Ha ha Peter, het marktplein is nu nog in ieder geval groot genoeg voor een demonstratie (zoals in het filmpje) van CDA en LLOZ bestuurders raadsleden en hun kiezers om duidelijk te maken dat ze niet van plan zijn zich te laten piepelen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s