Een dag van komen en gaan……….

Het is deze week een gaan-en-komen. Vorige week de aankondiging van het vertrek van collega-fractielid Maurice van Boxtel. Vandaag te horen gekregen dat Joop Bisselink zijn gezondheid een hogere prioriteit geeft dan een vervolg van een politieke actieve bestaan. Zijn opvolger (Jacques Broeders, ook Gemeentebelangen en reeds eerder wethouder alhier) staat in de startblokken om het stokje over te nemen.

Om redenen van gezondheid tijdig stoppen met je baan is niet iedereen gegeven. Voor beroepsbestuurders zoals wethouders is deze afweging wel te maken. Het is niet onverstandig om op tijd je leven een andere wending te geven als alle signalen die richting op wijzen. Een moedig besluit om een stap terug te doen en de luwte op te zoeken. Natuurlijk hangt een dergelijk besluit samen met de situatie waarin je verkeert: de druk en de tegenwerking uit de politieke omgeving, de kans op succes en falen van de onderhanden dossiers, de kritiek waar je mee te maken krijgt in de publieke ruimte. Het besluit om dit allemaal los te laten is niet makkelijk op de korte termijn maar zal op de lange duur ongetwijfeld positief voor de persoon en zijn directe omgeving uitwerken. Je eigen grenzen kennen en zelf kunnen bepalen hoe ver je wilt en kunt gaan is een belangrijke eigenschap van iemand die zichzelf goed kent en op tijd aan de rem trekt. Om deze redenen is een dergelijk besluit te waarderen. Het ga je goed Joop!

De opvolging van Maurice van Boxtel blijkt niet de route te doorlopen die uitgestippeld was. Er was niet goed op de regeltjes in de kieswet gelet. Een beoogd kandidaat staat klaar. Maar het loopt anders. Het invullen van de vacature wordt als eerste voorgelegd aan de kandidaat die het hoogst op de lijst staat. Een kandidaat die eerder de lijst voor gezien heeft gehouden en zichzelf uit de partij heeft gezet. Voor sommige mensen is het soms te veel gevraagd om te onderkennen wat de eigen grenzen zijn. Een eerder afscheid van de politiek wordt misschien omgezet in een mogelijke terugkeer in de lokale politieke arena. Een stap gemotiveerd uit het gevoel dat de eigen inbreng waarschijnlijk een belangrijke verbetering zal betekenen voor de Loonse politiek. Niet geremd door inschatting van de eigen mogelijkheden en onmogelijkheden wordt een gooi gedaan naar een plotseling vrijgekomen zetel. Vroegere onderschreven beloften worden opzij geschoven. Formeel bestaat er recht op de vrijgekomen zetel en dus "gaan we er voor; de beuk erin!". Ook is de zetel wellicht interessant voor een nieuwe toekomstige partij in Loon op Zand. "Wij staan voor u klaar om het pad naar de verkiezingen te effenen".
Laat ik toch maar blijven hopen dat het gezonde verstand en de redelijkheid de politieke teleurstelling en de emotie overwint.

Vandaag was het tevens een historische dag. De dag van verandering. De dag van hoop, enthousiasme, optimisme en inzet. De dag van Obama. Ik hoop over 4 jaar inderdaad met een positief gevoel terug te kunnen kijken op deze dag van belofte.

UNDER PRESSURE / Queen

Tekst: Download Under_Pressure.txt 

One thought on “Een dag van komen en gaan……….

  1. Laten we hopen dat een ieder die ooit gekozen is op basis van een verkiezingsprogramma van de partij die hij/zij op het moment van verkiezing voorstaat, ook inziet dat op het moment dat hij/zij die partij en het verkiezingsprogram de rug toekeert, ook geen recht meer heeft op de stemmen die gebaseerd zijn op deze mening.
    Het zou zo moeten zijn dat op het moment dat er afstand gedaan wordt van het gedachtengoed, er ook afstand gedaan wordt van de mogelijkheid tot herintreding tot de gemeenteraad, anders is het kiezersbedrog.
    Belachelijke gang van zaken.
    Hartelijke groet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s