Een "winstwaarschuwing"

Winstwaarschuwing1_250x188 Een "doembericht" van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (het VNG)": de gemeenten krijgen met zwaar weer te maken door de recessie. Gemeenten zullen niet alleen minder geld krijgen van het Rijk, maar ook de eigen inkomsten zullen dalen. De inkomstengroei bij het Rijk zal minder zijn dan verwacht wat ook betekent dat er minder geld in het gemeentefonds (geld wat naar gemeenten gaat) zit. Gemeenten waar de personeelslasten hoog zijn zullen hier vooral last van ondervinden.

Minder inkomsten

Het VNG verwacht dat in 2010 en latere jaren geld uit het gemeentefonds fors lager zal zijn. Het VNG waarschuwt dat de economische neergang leidt tot grotere leegstand van kantoren en bedrijfsgebouwen en dus ook tot lagere OZB-opbrengsten. De OZB-inkomsten zullen ook afnemen omdat er meer particulieren zullen zijn  die door de economische crisis in aanmerking komen voor kwijtschelding.

Naast de lagere OZB-inkomsten zullen de bouwleges minder opbrengen dan verwacht. Er zal minder worden gebouwd. Inkomsten uit de bouwgrondexploitatie zullen lager zijn. Ook moeten gemeenten rekening houden met minder inkomsten aan rente, dividend en verkoop van aandelen en ander bezit.

Meer uitgaven

Het VNG verwacht dat gemeenten straks hogere uitgaven zullen hebben. Omdat de werkloosheid toeneemt leidt dit ook tot een forse groei van het aantal mensen in de bijstand. Daarnaast zullen de uitvoeringskosten van de bijstand toenemen. Meer behoeftige mensen betekent doorgaans een stijging van het aantal aanvragen voor bijzondere bijstand, armoede beleid en schuldhulpverlening.

Ook wordt verwacht dat particuliere sponsorgeleden voor festivals, concerten en andere evenementen weg zullen vallen. Bijdragen van derden (incl. bedrijven) voor allerlei activiteiten komen stil te liggen. Gemeenten zullen bij moeten springen om te voorkomen dat het aanbod van culturele en sportieve activiteiten zal verschralen.

Bezuinigen

Door de lagere inkomsten en de hogere uitgaven zullen de gemeenten er niet aan ontkomen om te bezuinigen, zo waarschuwt het VNG de 441 gemeenten. De pijn is minder groot bij gemeenten waar amper bouwopgaven liggen of behoedzaam zijn omgegaan met de inschatting van inkomsten vanuit het Rijk. "Bovendien hebben veel gemeenten over aan het eind van het jaar omdat de ambities iets te groot waren. Het is niet erg als dat overschot een keer wat kleiner is", aldus het VNG.

Opgave voor Loon op Zand

  • Wat zijn de te verwachten lagere inkomsten en te verwachten hogere uitgaven?
  • Welke ambities kunnen/moeten we bijstellen zodat we wat geld overhouden?

(De sombere berichten van het VNG zijn opgetekend in het blad "Binnenlands Bestuur" van 9 januari 2009)

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s