Zuur en wrang – vervolg

BushaltedichtheidDat er al jaren geklaagd wordt over het openbaar vervoer in de kern Loon op Zand mag niet bij een constatering blijven. Je moet kunnen laten zien dat dit ook in cijfers uit te drukken is. Onderbouwen dus.

In het laatste leefbaarheidsonderzoek van de gemeente blijkt dat in Molenwijck het openbaar vervoer erg slecht scoort. Het is er prettig wonen, maar als je aan de mensen vraagt of er voldoende openbaar vervoer is, wordt dit door slechts 17% bevestigd, (het laagste percentage van de totale gemeente!). Er is dus echt iets loos!

Een andere invalshoek is de bushaltes van de gemeente in beeld brengen. Onderstaande plaatjes laten de "bushaltedichtheid" zien voor Kaatsheuvel en Loon op Zand.

Kaartkhvl_480x279De rode stippen geven de huidige haltes aan. In Kaatsheuvel zijn dat er in totaal 13. De verdeling over het dorp is redelijk.

Loonopzand_kaart_480x306In Loon op Zand tellen we 3 bushaltes. De positie van deze haltes: de buitenkant van de bebouwing. Er staan 2 blauwe stippen op de kaart: dat waren ooit belangrijke haltes, maar inmiddels gedegradeerd tot reclamezuil.

Het aantal bushaltes per wijk of buurt zegt natuurlijk nog niets over de afstand die men moet overbruggen om bij de halte te komen. Op een internet-zoektocht naar eventuele normen vind je geen duidelijke uitkomsten. De meest voorkomende norm die gevonden is gaat uit van een loopafstand van maximaal 400 tot 600 meter tot een bushalte. Voor verzorgingshuizen bestaat er een norm van maximaal 250 meter. Pas je deze normen toe in Loon op Zand dan is zonneklaar duidelijk dat er wat moet gebeuren in dit dorp.

Gelukkig wordt het Openbaar Vervoer aan alle kanten gestimuleerd en in de schijnwerpers gezet. Ga vooral met de bus. Voor 30 cent kun je vanaf 1 januari in heel Brabant terecht! Met dank aan de Provincie: bekijk filmpje busmoons.wmv of bekijk de website van de provincie.

Het filmpje laat in ieder geval zien dat je voor 30 cent vanuit heel Brabant de Efteling kan bereiken. Dat is prima! Moeten ze vooral doen. Maar verbeter tegelijkertijd ook de toegankelijkheid op plaatsen waar dat echt nodig is. Dit laatste is een oproep aan de provincie en aan het gemeentebestuur om er vaart achter te zetten. Ruim vijf jaar wachten moet genoeg zijn.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s