Begrotingsbehandeling: Hoe gaat dat nou?

VergaderingHet zit er weer op. Weken van voorbereiding zijn hieraan voorafgegaan. Vragen-en-antwoorden wisselen elkaar af. Als vrijwilige gekozen politieke amateurs uren door dossiers gebladerd. Je vraagt je af waar je het voor doet. Van te voren weet je ook dat je te maken hebt met een ge-oliede organisatie en professionele bestuurders die allemaal het goede met de gemeente voor hebben. Natuurlijk ga je uit van dat vertrouwen. Daarnaast heb je met andere vrijwillige maar ook gekozen politieke "amateurs" te maken. Ook zij hebben het beste met de gemeente voor. Sommigen willen het alleen iets anders dan de groep/partij waar jij voor staat. Toch probeer je er iets van te maken. Gewoon konsekwent uitgaan van het gedachtengoed van je eigen partij. Dit ook tegelijkertijd proberen te koppelen aan de praktijk van alledag en de belevingen van anderen.

Het onderwerp van de avond is simpel: hoe verdelen we voor het komend jaar het geld van de gemeenschap. We krijgen geld uit Den Haag maar ook van de inwoners zelf. We hebben her en der ook nog wat spaarpotjes. Van al dat geld moet iets moois te maken zijn. Ieder jaar weer. Naast deze inkomsten staan de uitgaven voor talrijke onderwerpen die voor en door de gemeenschap als belangrijk worden gevonden. Daar begint de discussie: wie vindt wat belangrijk en waarom? En natuurlijk de klemmende vragen: is het betaalbaar, hoe gaan we het betalen en waar halen we het geld vandaan?

Deze avond van de begrotingsbehandeling verloopt via een vast patroon en volgens afgesproken spelregels. Iedere partij krijgt 10 minuten de gelegenheid om haar visie en mening te geven over de voorstellen van het College van Burgemeester en Wethouders. De spreker mag dan niet onderbroken worden. De ene partij (meestal de partij met een band met een wethouder) maakt van de gelegenheid gebruik om de loftrompet af te steken over de mooie voorstellen. Een andere partij geeft een overzicht van verbeterpunten waaraan gewerkt kan worden (meestal de partij zonder wethouder).

Als iedere partij na anderhalve uur z’n zegje heeft gedaan is het pauze. Hierna is het College aan de beurt met haar reacties op de verschillende bijdragen van de partijen. Gelukkig voor het College hebben zij al sinds de ochtend de beschikking over deze algemene beschouwingen. Dus ruim de tijd gehad om dit voor te bereiden. Ook zij krijgen ieder 10 minuten de tijd. Je merkt dat steeds vlugger gesproken gaat worden naarmate de tijd vordert. Onderbrekingen vanuit de raad zijn toegestaan voor spontane vragen.

Na het College-rondje, een dik uur verder, tijd voor pauze nummer twee: 20 minuten. Nu moeten spijkers met koppen worden geslagen. De partijen trekken zich terug achter gesloten deuren. De discussie achter deze deuren barst los: Welke vragen zijn niet beantwoord, welke onvoldoende, hoe te reageren op de inbreng van de andere partijen, hoe te reageren  op de inbreng van het College, hoe de belangrijkste punten uit de eigen inbreng beklemtonen? Met welke standpunten van de andere partijen zijn we het eens of juist niet eens? In no-time moet een reactie bij elkaar bedacht worden, en dan het liefst alleen in hoofdlijnen.

Na de pauze verzamelt ieder zich weer achter de grote vergadertafel. Intussen zijn er ook onderling contacten gelegd over hoe te stemmen. De wensen van de verschillende partijen zijn op voorhand ook schriftelijk vastgelegd. Moties en amendementen zijn keurig aan elkaar geniet. De laatste ronde breekt aan. Over en weer wordt gezocht naar meer duidelijkheid, daagt men de ander uit tot nog een beter antwoord of neemt men bedroefd kennis van het onwrikbare standpunt. Uiteindelijk is daar de eindronde en gaat gestemd worden over de verschillende ingediende voorstellen. Op het laatst vinden nog onverwachtse bewegingen plaats: de ene partij die zich toch aansluit bij de ander of het College dat terugkomt op een eerder standpunt. Ook moties worden ingetrokken, gewijzigd of geparkeerd voor een volgende keer.

Uitendelijk is het op driekwartier na middernacht. Tijd voor een frisje of pilsje in de kantine, alwaar ook lekkere toastjes worden rondgedeeld om de hele avond weg te kauwen, als het ware.

Belangrijkste leermoment over deze gang van zaken: Een dergelijke begrotingsbehandeling vooral niet meer op xc3xa9xc3xa9n avond willen afhandelen. Pauze nr. 2 is veel te kort en biedt te weinig ruimte om met anderen tot nog betere voorstellen te komen. twee kortere avonden i.p.v. xc3xa9xc3xa9n lange avond is een mooi alternatief.

O ja, inhoudelijk is er natuurlijk veel interessants gezegd. Wat mijn partij betreft: het staat allemaal op deze website: http://www.loonopzand.pvda.nl/  onder het kopje Algemene beschouwingen 2009.

De tekst van de algemene beschouwingen van de PvdA staat hier:  Download PvdA_AlgBeschouwingen_2009.pdf

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s