Loon op Zand een veilige gemeente?

Utrecht blijkt de onveiligste gemeente van Nederland, zo lees ik vandaag in de nieuwsflitsen. Een nieuw onderzoek over het jaar 2007 geeft een lijstje met alle gemeenten en de mate van onveiligheid. Om deze onveiligheid vast te stellen wordt gebruik gemaakt van 4 verschillende soorten gegevens: diefstal-, inbraak-, geweld- en vernielingscijfers. Alle gegevens zijn op een rijtje gezet in de Gemeentelijke Veiligheidsindex.

Natuurlijk is interessant om te kijken hoe Loon op Zand het doet in de regio. De gegevens van regio Midden-Brabant zijn in onderstaande figuren weergegeven, incl. toelichting.

Toelichting3 Indexmb

Loon op Zand staat hoog op een lijst van 1 tot en met 443. Zeker als je deze positie vergelijkt met de andere "dorpse" gemeenten in Midden-Brabant.

Vergeleken met voorgaande jaren is er gelukkig geen sprake van een groei in de cijfers.

Volgens de cijfers is Loon op Zand relatief onveilig.

Om nog een beter zicht te krijgen op de positie van Loon op Zand is een vergelijking gemaakt met gemeenten in Brabant die ongeveer even groot zijn met een inwonertal tussen de 22.000 en 24.000.

In onderstaande tabel zijn deze gegevens op een rijtje gezet.

Inw22240000

Loon op Zand staat "fier op kop", waar we dus beslist niet blij mee hoeven te zijn. Maar gelukkig is er weer een uitdaging bij voor de komende jaren.

Het complete onderzoeksrapport:Download gemeentelijke_veiligheidsindex_nov2008.pdf

Advertenties

3 thoughts on “Loon op Zand een veilige gemeente?

  1. Peter,
    goed dat je deze cijfers plaatst op je weblog. Ik heb ze ook gezien met een bevestigend beeld mijnerzijds dat het met de veiligheid in onze gemeente, dus verhoudingsgewijs, allemaal niet meevalt wat nogal eens gedacht wordt!

  2. Nog uitgezocht moet worden of deze cijfers ook beinvloed worden door incidenten op ons pretpark. Als dat zo is dan moeten de cijfers daarvoor worden aangepast. Want zeg nu zelf: Loon op Zand heeft met de Efteling en 3 miljoen bezoekers per jaar natuurlijk een vrij unieke positie in vergelijking met de andere gemeenten.

  3. Inmiddels heb ik het webadres waar het complete onderzoeksrapport naar je toe te halen (te downloaden) is, onderaan de weblog geplaatst. In het rapport wordt aandacht besteed aan de vraag of de cijfers wel of niet moet corrigeren voor tijdelijke aantallen bezoekers, toeristen. De conclusie is dat je dat niet moet doen, maar wel op die manier kan uitzoeken hoe de cijfers in de gemeente verder uitgesplitst zou kunnen worden. Met andere woorden: bijvoorbeeld bij de Efteling de cijfers opvragen over 2007.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s