2007-2008: een terugblik

Weer een jaar verder nu volgende week de begroting voor 2009 vastgesteld moet worden. Als we dit lokale-politieke jaar terugkijken komen we de volgende "aandachtspuntjesxe2x80x9d tegen.

21 november: N261 voorlichting door de provincie
De ombouw van de snelweg tussen Waalwijk en Tilburg (de N261): hoe worden wij hierover voorgelicht? Door de provincie en/of de gemeente? Duidelijkheid wordt niet echt gegeven en de trein rijdt gewoon door.

29 november: politiek cafxc3xa9
Een politiek cafxc3xa9 met alle fracties over actuele zaken in de Kiosk te Loon op Zand. Een avond, georganiseerd door de SP, waar in een sneltreinvaart enkele hangijzers in de discussie werden gegooid. Was dit zoxe2x80x99n avond waar plaatselijke bestuurders de wijk ingingen? Zulke avonden mogen best herhaald worden op verschillende locaties.

2 en 9 december: leesbaarheid en duidelijkheid
Het WMO-beleidplan: een lijvig stuk denk- en praatwerk. Maar begrijpelijk en leesbaar? Het kost altijd weer moeite maar de boodschap is gegeven en aangebracht. Enkele weken later verschijnt een samenvattende xe2x80x9cvertalingxe2x80x9d van dit geheel. Niet verstaan is niet begrijpen.

13 december: Niet verder laten baggeren
Signalen uit je directe woonomgeving manen de gemeente tot ingrijpen.  Hoe maken we van een blubberpad weer een begaanbaar voetpad?

14 december: Verdwijnt de Loonse duobak?
De eerste beleidssignalen vanuit het totale niets worden gelanceerd. Wij moeten ons afval beter scheiden is de boodschap. Inmiddels nadert dit wankel ingezette proces de eindstreep en kunnen we gaan afwachten hoeveel deukjes er zijn opgelopen en bij wie.

15 januari: Willibrordusstraat en omgeving
Blijken de plannen ineens af te wijken van wat de bewoners was verteld? Buurtbewoners willen meer duidelijkheid. Hun reactie noopt tot een informatieavond in de Wetering. Is dit de manier waarop we de burger centraal willen stellen?

30 januari: Hoorzitting accommodatiebeleid
De raad trommelt alle belanghebbenden bij elkaar die iets te maken hebben met de accommodaties hier in de gemeente. Een heuse eerste openbare hoorzitting over dit onderwerp is het gevolg. Het geeft hoop op een snelle ontrafeling van een Gordiaanse accommodatieknoop.

22 februari: nota’s, rapporten, beleidsdocumenten, zucht….
Hoe kom je toch tot beleid?

29 februari: De Nightliner
Het probleem wordt weer eens gesteld. Een SP-onderzoek onder jongeren levert toch duidelijkheid op over de urgentie van het probleem en de haalbaarheid van een mogelijke oplossing?

4 maart: Klankbord soap N261
Of hoe de instelling van een klankbordgroep al vroeg tot wrevel en onbegrip leidt.

5 en 7 maart: Bruisende luchtkastelen en een slecht nieuwsgesprek
Nieuwe ontwikkelingen worden aangekondigd. Vragen blijven overeind staan: hoe kunnen we eenvoud en aantrekkelijkheid met elkaar combineren tot een bruisend dorpshart? De kosten lopen op, de verwachte tekorten worden groter.

9 maart: Wanneer komt de bus weer in de wijk?
De bushokje worden langzamerhand erkend en herkend als aantrekkelijke reclamezuilen.  Het oorspronkelijk doel verdwijnt uit zicht.

23 april: Stickerdemocratie
Hoe kom je tot een nieuwe woonvisie?  Ook de raadsleden en commissieleden mogen naar hartelust een avondje mee-stickeren: wensen en verwachtingen op een poster samengevat. Een beter basis kun je niet hebben, toch?

8 mei: Politiek van de laatste strohalm
Hoeveel ruimte word je eigenlijk gegund om werkelijk tot goede besluitvorming te komen. Voorbeelden te over om kritisch te bekijken.

10 juni: Kasteelweide
Hoe ver zijn we nu? Aan een deel van de wensen van de inwoners wordt tegemoet gekomen: geen parkeerstrook op de wei zelf. Wel incidenteel ruimte maken voor autoxe2x80x99s als het echt druk wordt. Ook het bouwen van mooie huisjes langs de rand wordt toegestaan. Er is maar met 1 oor geluisterd. En de raad debatteert en accepteert.

juni: N261
Een gezamenlijk onderzoek met de VVD, GroenLinks en SP levert als resultaat op dat een grote meerderheid van de bevolking  in Loon op Zand een verbinding wil houden met Kaatsheuvel via een viaduct onder de verbouwde N261. Ook wordt duidelijk dat de Horst en de Heideweg gebruikt kunnen worden als een verbindingsweg met de ontsluitingsweg. Een nieuwe weg hier voor aanleggen ziet men niet zitten.

1 september: Afspraak is afspraak
Niet helemaal begrepen dat  afspraak ook afspraak is en dat tijdige informatieverstrekking een soort van erkenning is dat je burgers serieus neemt.

4 september: Taalgebruik en imponeergedrag
Opnieuw moeten deftige woorden gebruikt worden om aan te geven hoe belangrijk een beleidsnotitie is? In dit geval gaat het om een boekenonderzoek bij Triangel. De Twern staat te wachten.

9 september: Bouwen in eigen beheer
Welke extra mogelijkheden kunnen benut worden om tot betaalbare woningen te komen voor starters. Op initiatief van GroenLinks worden lokale bestuurders en belangstellenden bij elkaar geroepen.

8 oktober: Kliko’s
Het wil niet lukken om duidelijk en verstaanbaar je boodschap over te brengen. Het bezorgt heel wat extra mensuren op het gemeentehuis om alle reacties te verwerken.

1 november: xe2x80x99n bruisende excursie
In rap tempo door de huidige plannen van het bruisend dorpshart geleid. Vervolgens enkele voorbeelden in de praktijk bezichtigd. Informatief, dat zeker. Nu nog een financixc3xable excursie.

Conclusies:

  1. Eenmaal ingezet beleid laat zich niet of nauwelijks wijzigen.
  2. Burgers op een begrijpelijke manier informeren blijft een uitdaging.
  3. Het blijft moeilijk om de burger ook daadwerkelijk centraal te stellen.
Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s