Vooruitkijken, maar wel af en toe ook achterom kijken

De afgelopen week zijn de eerste vergaderingen geweest als voorbereiding voor het vaststellen van de gemeentelijke begroting van 2009. Hoe gaan we met de portemonnee om van de gemeente? Wat gaan we de komende jaren met het geld van de gemeente doen. Welke nieuwe plannen kunnen we betalen?  Wat doen we met al onze wensen? Wat doen we met al het geld wat tot nu toe gespaard is en in reservepotjes zit?

We moeten vooruit kijken: naar het jaar 2009 en liefst nog een paar jaar verder in de vorm van een zgn. meerjarenbegroting.

Om de keuzes en de beslissingen voor volgend jaar goed te kunnen nemen zal eerst het een en ander aan papier moeten worden doorgeworsteld. Ieder jaar weer een enorme tijdsverslindende klus: voor de professionele ambtenaars die deze papieren produceren (die het ook professioneel doen, dat moet gezegd!), voor de professionele bestuurders in de personen van de wethouders en burgemeester (die de keuzes weer professioneel voorleggen) en voor de volksvertegenwoordigers van de verschillende politieke partijen (die er professioneel mee om (moeten) gaan).

In de brei aan woorden, plannen en voornemens zijn er af en toe zaken die er uit springen en mij opvallen.

Dit keer blijft mij een grafiek bij die ik hieronder afbeeld. In deze grafiek wordt de stand van de spaarpotjes van de gemeente afgezet: hoeveel geld hebben we per jaar in de reservepotjes zitten. In de grafiek is weergeven wat ieder jaar begroot is (wat we denken te hebben aan reservepotjes) en wat we uiteindelijk bleken te hebben (achteraf vastgesteld ).

Reserves_verloop_470x174_2 Uit deze grafiek blijkt dat de gemeente ieder jaar mxc3xa9xc3xa9r geld in de potjes heeft zitten dan werd verwacht. Een ruwe berekening over de afgelopen 10 jaar: per jaar gemiddeld 5,6 miljoen euro!

Aan zo’n bedrag kan je verschillende conclusies verbinden. Bijvoorbeeld dat niet al het werk is uitgevoerd wat je van plan was (te veel hooi op je vork willen nemen, er blijft veel op de plank liggen). Of een te grote voorzichtigheid in het opstellen van de jaarlijkse plannen. Of niet verwachte meevallers. Of een combinatie van dit alles?

Waar ik wel aan denk zijn de zware bezuinigingsoperaties van een jaar of vier geleden. Op 22 juli 2004 heeft de toenmalige raad besluiten genomen over een ombuigingspakket: bezuinigen voor een bedrag van 1,4 miljoen euro in 2004 oplopend tot 1,7 miljoen in 2008. De effecten daarvan zijn nu nog zichtbaar. De volgende vraag doemt ook op: Was een dergelijk bezuinigingspakket nodig geweest in die omvang? Wie durft het antwoord te geven?

Is de gemeenteraad in staat om hier ook lessen uit te trekken? Misschien toch wel relevant om af en toe ook eens achterom te kijken en conclusies te verbinden aan de besluiten die voor de toekomst genomen worden.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s