Bouwen in eigen beheer

Bouwen_moleneind331x200 Stel je wilt in de gemeente Loon op Zand een huisje kopen. Er staan er zat te koop. Volgens Casade-man Frans Desloover stonden er vorige week in de hele gemeente 241 woningen te koop op Funda. Maar hoeveel van deze 241 woningen zijn er beschikbaar voor mensen met een laag inkomen (minder dan 30.000 euro per jaar)??? Antwoord: Nul woningen. Onze gemeente heeft dus een groot probleem of een enorme uitdaging aan te gaan zoals Desloover fijntjes opmerkte op de informatieavond over bouwen-in-eigen-beheer.

Op deze door GroenLinks georganiseerde info-avond in de Werft waren een 60-tal mensen afgekomen waaronder een 10 tot 15 gexc3xafnteresseerde zelf-bouwende starters en veel lokale politici en algemeen belangstellenden.

Frits Pijnenburg (Bladel), een man met veel praktijkervaring en inmiddels met een bloeiend adviesbureau, gaf een korte en bondige overzicht van de mogelijkheden. Vervolgens vertelde Ralph Dansen  zijn verhaal als xc3xa9xc3xa9n van de leden van de groep die in de Moer (Hooivork) nu al een kleine 2 jaar bezig is om een project tot ontwikkeling te brengen. Frans Desloover benadrukte de rol die Casade kan spelen om deze woonprojecten mogelijk te maken, met name voor mensen met een smalle beurs.

Vooral in kleinere gemeenten is samen-zelf-bouwen een trend aan het worden. Er kan op deze manier veel op de kosten worden bespaard. Natuurlijk is een eerste vereiste dat er grond beschikbaar is voor deze projecten. Dat zal ook binnen deze gemeente aangegeven moeten worden. Maar vooral belangrijk is dat de mensen zelf het initiatief nemen en van een groep een vereniging kunnen maken die zelf hun huis en buurt in elkaar zetten. Op internet is veel informatie over dit onderwerp te vinden. Zoek op termen als "collectief particulier ondernemerschap"  en "bouwen in eigen beheer". Er is ook een handleiding te vinden op deze plek, van Frits Pijnenburg.

Boekel_2 Hopelijk leidt deze info-avond tot bloeiende initiatieven in Kaatsheuvel en Loon op Zand. Want dat kunnen we natuurlijk wel gebruiken voordat in deze kerkdorpen de vergrijzing al te veel de overhand krijgt en de jeugd wegtrekt omdat ze hier geen huis kunnen kopen.

Voor de lokale politici de opdracht om ook beleidsmatig dit onderwerp in Loon op Zand in te passen.

Een interessant filmpje (met Frits Pijnenburg en Casteren!)is te vinden bij het programma Jansen & Janssen van de VPRO: (Klik op onderstaande logo om het filmpje te bekijken)

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s