Taalgebruik en imponeergedrag

Due_diligence2Natuurlijk ontkom je er niet aan wel eens woorden te gebruiken die anderen absoluut niet verstaan, noch begrijpen. Bijvoorbeeld de ingehouden vloek of het gebrabbel in den vreemde. Ook vakliteratuur en andere specialistische bezigheden kunnen doorspekt zijn van termen die je niet hoeft te begrijpen. Waar ik me druk over maak is het gebruik van zgn. "geleerde" woorden in situaties waar dat vermeden kan en moet worden. Bijvoorbeeld in notities, nota’s, memo’s en allelei andere toelichtende informatie die in principe door iedere inwoner van deze gemeente gelezen en begrepen moet kunnen worden.

Zo kwam ik onlangs het begrip "Due Diligence" tegen. Dat moet vast iets spannends zijn, tenminste zo klinkt het. Maar wat betekent het precies? Internet biedt al snel een oplossing. In de zoekmachine Google worden op deze term ongeveer 11 miljoen treffers gevonden. Er zijn minimaal 600.000 treffers te vinden met een afbeelding. Het komt er eigenlijk op neer dat het gaat om een zogenaamd boekenonderzoek bij een organisatie in geval een fusie op stapel staat. In dit concreet geval is de term te vinden in het stappenplan om te komen tot een fusie van Triangel met de Twern. Met dit boekenonderzoek moet in beeld gebracht worden in hoeverre de gekozen fusiepartner (de Twern) geen onverwachte risico’s loopt, cq. een kat in de zak koopt.

Nu ben ik ook benieuwd of er een boekenonderzoek bij de Twern wordt verricht om na te gaan of deze beoogde fusiepartner in de toekomst kan voldoen aan de wensen van de gemeente. Kortom, vindt er een Due Diligence ook plaats bij de Twern? Zal de gemeente geen kat in de zak in huis halen? Ongetwijfeld kan de term "reciproke due diligence" gebruikt worden. Een wederzijds boekenonderzoek, dus. Maar dat wist u natuurlijk al dat dit bedoeld werd.

Kortom, laten we niet gewichtig doen en (onbewust?) anderen imponeren met ons taalgebruik.

Due_diligence1_2

(U kent toch wel Engels??????)

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s