Politiek van de laatste strohalm

Strohalmen1 Steeds vaker trekken laatste strohalmen aan mij voorbij. Strohalmen die op het laatste moment aangeklampt moeten worden om nog iets te bereiken. Mijn kennismaking met de lokale politiek wordt steeds meer een kennis maken met laatste strohalmen.

Enkele voorbeelden om het duidelijk te maken.

Het afvalstoffenbeleid ofwel vrij vertaald: gaan we onze duobakken vervangen door 2 aparte bakken die afzonderlijk om de week worden opgehaald? Een rapport hierover lag vorig jaar juli al op tafel aan het College. Ruim een dik half jaar later krijgt de raad het aangeboden, met het verzoek om in rap tempo hierover een besluit willen nemen. We hebben het nog even een vergadering kunnen uitstellen maar dat is het dan wel.

Hebben we nog een laatste strohalm om het beleid aan te passen?

Het accommodatiebeleid of te wel hoe regelen we het gebruik van de openbare en gesubsidieerde ruimtes voor de komende jaren, is een ander voorbeeld. Hierover is de discussie al enkele jaren gaande. Uiteindelijk moest op het laatst een hoorzitting nog exra informatie opleveren. Op dit moment is de concrete invulling nog steeds onduidelijk.

Welke strohalmen dienen zich op het laatst aan om dit beleid aan te passen?

De ontwikkeling van de Kasteelweide in Loon op Zand: al jaren een slepende discussie op straat en in de raad. Welke laatste strohalmen heeft het college nog om haar beleid door te zetten? Welke strohalmen heeft de bevolking nog om haar wensen alsnog werkelijkheid te laten worden? Intussen staat de Kasteelweide vol met laatste strohalmen.

Wie plukt hier de meeste geschikte strohalmen?

Het maken van een Bruisend Dorpshart in Kaatsheuvel roept nu ook allerlei visioenen over strohalmen op. Welke strohalmen hebben we om er echt vaart achter te zetten? Is er xc3xa9xc3xa9n marktpartij als laatste strohalm in te zetten om het dorpshart echt op te trekken?

Welke strohalmen zijn er nog meer om je aan vast te klampen?

Een heel passend voorbeeld van de laatste strohalm-politiek is de ombouw van de N261. Hoe kunnen we (=College) alsnog de plannen van de Provincie gewijzigd krijgen. Bijvoorbeeld als het gaat om de aansluiting bij de Europaweg en de N261. Hebben we (College) wel op tijd gereageerd naar de Provincie of zijn we (=College) gewoon te laat?

Aan welke strohalmen kunnen we ons (=College) nog optrekken? Misschien wel de Shopping Mall als reden om te hopen dat de planning wordt herzien?

In Loon op Zand hebben we dan ook nog de afsluiting van de Hoge Steenweg. Ook hier het beeld van een voortslepende discussie, keurig afgeschermd in een zgn. klankbordgroep. Deze afscherming heeft er inmiddels wel voor gezorgd dat de tijd voor de finale besluitvorming inmiddels bijna verstreken is?

Welke laatste strohalmen blijven over voor de inwoners van Loon op Zand om de plannen bij te kunnen stellen? Gewoon toch maar als inwoners duidelijk je stem laten horen?
Strohalmen


Voor een heleboel beleidsterreinen geldt dat het eigenlijk 5-voor-12 is.

Het tijdstip voor de laatste strohalmen.

xe2x80x9cAlle strohalmen verzamelenxe2x80xa6xe2x80xa6pleasexe2x80x9d

Advertenties

One thought on “Politiek van de laatste strohalm

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s