Stickeren: van woonvisie naar woonvisie-plus

Themaas_woonvisie_startVooraf had ik de nodige aarzelingen en scepsis. Weer een bijeenkomst met waarschijnlijk weer een prachtige powerpoint-presentatie? Dit keer over de vraag hoe wij denken over "het Wonen" in de komende 10 tot 20 jaar. Kunnen we op dit moment aangeven wat we belangrijk vinden voor toekomstig Loon op Zand voor wat betreft het wonen. En dat in de meest brede zin. Wat voor een dorp / wijk willen we? Hoe moet die er uit zien? Waar moet zeker aan gedacht worden? Kortom, welke visie als gemeente kunnen we neerzetten als leidraad voor de toekomst.
Een jaar of 7 geleden is de laatste woonvisie van de gemeente gepresenteerd. Inmiddels moet deze visie uit 2001 bijgeschaafd worden voor de volgende 10 jaar.

Een bijgestelde of nieuwe woonvisie ontwikkelen begint met de vraag wat we belangrijke onderwerpen vinden.  Een reeks aandachtspunten worden voorgelegd. Natuurlijk ook de vraag welke onderwerpen toegevoegd moeten worden. Deze vraag bracht een nieuwe reeks onder de aandacht. Maar dan ben je er nog niet want dan komt het moment van keuzes maken.

Themaas_woonvisie1_400x464Welke aandachtspunten zijn meer of minder belangrijk? Het moment van stickeren is aangebroken. Iedereen kreeg maximaal 5 stickertjes. Deze konden bij de onderwerpen naar keuze worden aangebracht. Op die manier ontstaat het beeld welke onderwerpen door de meeste deelnemers belangrijk gevonden worden. De meeste stickertjes werden geplaatst bij het onderwerp "aandacht voor goedkope  "koopwoningen voor starters". Ook bij het "betaalbaar houden van het wonen in relatie met energielasten en duurzaamheid" werden veel stickertjes geplakt. Het onderwerp "zorg en wonen", d.w.z. aandacht voor verzorgde woonvormen springt er eveneens uit, gemeten naar het aantal stickertjes.

Met deze stickeravond is een start gemaakt voor het ontwikkelen van een nieuwe woonvisie voor de komende jaren. Eind van dit jaar zal het concept aan de Raad gepresenteerd worden. Er is nog een lange weg te gaan…

Mijn scepsis vooraf bleek niet terecht. Op zich was het een geslaagde vingeroefening om met collega politici en ambtenaren wat minder formeel over verschillende aandachtspunten te praten. Nu ben ik alleen nog benieuwd naar de plaatsing van de stickers door de inwoners zelf. En het liefst per wijk en buurt.

(Voor de gexc3xafnteresseerden: klik  op de voorgelegde aandachtspunten en de toegevoegde onderwerpen)

Advertenties

One thought on “Stickeren: van woonvisie naar woonvisie-plus

  1. Precies Peter,
    Die onderstreepte zin. Nou heb ik het idee dat de stickertjes van de burgers in dit geval wel redelijk overeen zullen komen maar je weet het pas zeker als je het ze zelf hebt gevraagd.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s