Het huis met het halve dak

Bdh_huis_met_halve_dakl Een triest verhaal kreeg ik vanmiddag voor de kiezen. Een goede vriend meldde mij dat hij failliet was geraakt. Hij was ten einde raad. Inmiddels zit hij bij de schuldhulpverlening. Onder curatele voor de komende jaren om zijn schulden af te lossen.


De achtergrond van zijn verhaal is misschien wel leerzaam. Daarom in een notendop enkele hoofdlijnen.


Met 100-duizend euro eigen geld en een mooie plek in de binnenstad besloot hij zijn grondgebied te verfraaien met een nieuw optrekje: een klein restaurant met een mooi terras. Totale kosten: 550-duizend, inclusief eigen geld. Hij voelde zich safe want hij en een vriend van hem hadden zich suf gerekend over de totale kosten van dit uitdagende project.


Na enkele maanden waarschuwde zijn vriend-de-calculator dat de kosten waarschijnlijk veel hoger zouden uitvallen. Door hogere materiaalkosten en hogere uurlonen zouden de totale kosten zeker 25% hoger uitvallen.

Na de eerste teleurstelling hierover te hebben verwerkt ging hij te rade bij zijn vrienden- en kennissenkring. Wat nu te doen?

Het vaste vriendenclubje waar hij altijd mee fietste op de zondagochtend haalde de schouders op. Hun advies was om gewoon enkele offertes aan te vragen op basis van zijn bouwplannen en het bestek. De aannemer zou wel bepalen of het wel of niet haalbaar was binnen het budget wat hij in gedachten had.


Een ander clubje kennissen reageerde wat voorzichtiger. Zou je het wel doen op die manier? Kan je beter niet vooraf je eigen plannen een beetje bijstellen? En weet je wel zeker dat je een goedlopend restaurant met een vol terras gaat trekken?


Mijn goede vriend besloot het advies van zijn fietsclubje te volgen. Het waren immers zijn echte vrienden waar hij vertrouwen in had. Exc3xa9n van die vrienden was zelf als aannemer werkzaam en had genoeg ervaring voor een degelijk advies.


Zo gezegd, zo gedaan. Hij vroeg op basis van zijn bouwtekeningen aan enkele aannemers om een offerte te maken. Hij gaf tevens het maximumbedrag aan waar hij zijn plannen voor wilde realiseren.


Binnen enkele weken had hij drie offertes binnen. Ze bleven allemaal binnen de grenzen die hij had aangegeven. Her en der werden wat wijzigingen voorgesteld in de bouwplannen. Zo zou het terras  wel kleiner kunnen en kon vanwege de kosten de terrasverwarming beter achterwege gelaten worden. Het was krap maar het was haalbaar vonden alle drie de aannemers.


Hij hoefde niet lang na te denken. Het werk werd gegund aan de goedkoopste aanbieder. De verschillen waren marginaal. Zijn fietsende vriend-de-aannemer kreeg de opdracht. Zijn manier van fietsen beviel hem altijd al wel. Binnen enkele maanden zou het werk worden opgeleverd.


Helaas werden al snel grote problemen gemeld bij de realisering van het project. De goedkope Poolse bouwvakkers bleken niet meer beschikbaar. De materialen bleken nog duurder dan oorspronkelijk verwacht. Kortom, de aannemer gaf er de brui aan en vertrok met fiets en al naar andere regionen.

Ook de bank zag het niet meer zitten om zolang geld voor te schieten en eiste geld terug.


Kortom, in snel tempo ontwikkelde zich een doemscenario waar mijn goede vriend niet meer uitkwam. Het optrekje was bijna klaar. Alleen het dak zat er nog niet volledig op. Het terras was nog een modderig veldje. En de gemeente berichtte tot overmaat van ramp dat de vestigingsvergunning was ingetrokken vanwege een gewijzigd bestemmingsplan.


De moraal van dit verhaal: Het is beter ten halve te keren dan ten hele te dwalen. Voor mijn vriend was dit te laat. Hij fietst niet meer mee met zijn clubje op de zondagochtend.

Zijn fiets moest hij verkopen evenals alle andere kostbaarheden in zijn bezit. Onder curatele verzet hij zijn zinnen en zijn tijd als vrijwilliger bij de plaatselijke bejaardensoos.

Als troost kon ik hem melden dat ik zijn verhaal ook in de praktijk nog wel eens tegenkwam, maar dan met bedragen die een factor 10 hoger kunnen liggen..

Advertenties

2 thoughts on “Het huis met het halve dak

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s