Bruisende luchtkastelen?

Zo langzamerhand bekruipt mij een zeer onrustig gevoel over wat in het hart van Kaatsheuvel tot stand moet komen. Het bruisend dorpshart, al enkele jaren in de maak (op de tekentafel), heeft nog niet geleid tot zichtbare vorderingen. Donderdag 6 maart krijgen we de stand van zaken te horen. Intussen vertrekt de externe projectleider. Een nieuwe wordt gezocht.

Uit nieuwsgierigheid kijk je elders in den lande of je moed kan putten uit vergelijkbare projecten. Zo beland je bij de gemeente Duiven. Zij werken aan een nieuw en vitaal dorpscentrum. Kunnen we daar wat van leren? Hoe hebben zij het aangepakt? Zie bijvoorbeeld hier

In 2005 heeft de raad van Duiven de hoofdlijnen van een nieuw centrumplan vastgesteld. Een jaar erna moest dit plan worden ingetrokken en is men met een schone lei begonnen. Afgesproken werd dat vanaf dat moment de burgers er veel directer bij betrokken moesten worden.

Via enquxc3xaates, huiskamergesprekken en een symposium zijn de eerste plannen gemaakt.

In oktober 2007 heeft de raad een nota van uitgangspunten vastgesteld.

In de vervolg fase zijn enkele stedebouwkundige bureaus aan de slag gegaan om ontwerpen te maken. De bevolking is vervolgens gevraagd via een referendum om de voorkeur uit te spreken voor een ontwerp. Deze fase moet in mei 2008 worden afgerond.

Bruisende_luchtkastelen_2Als je naar dat proces kijkt zie je een veel grotere bemoeienis vanuit de inwoners. Als ik dat vergelijk met deze gemeente, dan ontkom ik niet aan de conclusie dat deze bemoeienis hier ver achter blijft. Op dat moment onstaan bij mij twijfels: waar zijn we mee bezig? Hoe voorkomen we dat er geen bruisende luchtkastelen over Kaatsheuvel gaan drijven?

Hoe zorgen we ervoor dat het centrum aanslaat bij de inwoners van Kaatsheuvel?  Hebben we daar genoeg garanties voor, en zo niet hoe krijgen we die dan? Hoe kunnen we eenvoud en aantrekkelijkheid met elkaar combineren tot een bruisend dorpshart?

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s