de Nightliner

Nachtbus_2 Je woont in een dorp. Dus een kilometer of wat van de grote stad.  De stad waar vertier en bier is. De stad waar gezelligheid is en je erbij hoort te zijn. Je vriendschappen laat beginnen, gaat onderhouden en vriendschappen soms op laat houden. De stad waar het ‘echte’ leven zich afspeelt.

In drommen van ca. dertig sta je ’s avonds om een uur of 11 bij de enige bushalte waar de bus naar De Stad nog langskomt. Je hoopt dat xc3xade niet voorbij dendert, te vol beladen met "lotgenoten" uit het naburig dorp.
Je hebt geluk. Je kan mee. Een stampendvolle bus, met gasten die verdomd op elkaar lijken. Zich verkneuterend en verlekkerend vasthouden aan de enige nog vrije beugels aan het plafond van de bus. Spanning tot in de tenen. Wat zal het brengen, dit keer? Of misschien wel, wie zal me brengen dit keer?

Het reukvermogen wordt aan alle kanten op de proef gesteld. Vlagen van verschillende odeurs en okselverfrissers vermengen zich in lange slierten door de bus. Zenuwachtig gekakel en gekonkel achter ieders rug. Ook het flirten is in volle gang.

Maar hoe terug te komen na een avondje stampend en dampend door de stad te zijn getrokken? De eerste uren van de ochtend zijn al begonnen. Met dorpsgenoten probeer je een taxi te scoren. Of toch maar het huis gebeld? Sorry pa/ma, het geld is op. Is het misschien mogelijk dat je ons op komt halen. Pluis, Rick, Jordi en Michiel rijden ook mee. Toe nou pa/ma, dan zijn we een keertje xe2x80x9cop tijdxe2x80x9d thuis ook. Inmiddels is het 04.00 uur.

Kijk dat is nu gewoon de reden waarom ik ontzettend voor de Nightliner ben. Gewoon maar een reden: je zoekt het maar uit. Kom maar met de bus terug. Ik ga verder met slapen………….


En ik vind dat ze er recht op hebben. De stappende jongeren. Op sommige dagen/nachten speelt hun leven zich gewoon op andere tijdstippen af dan de mijne. Ook zij mogen van mij op die tijden kunnen rekenen op openbaar vervoer.


Misschien wel een beetje eigenbelang (kan zelf lekker doorslapen), maar ook in het belang van de stappers. Waarom zou ik aanmoedigen dat midden in de nacht naar allerlei zwarte taxi’s wordt gezocht? Waarom zou ik aanmoedigen dat voor 30 jongeren 7 auto’s apart moeten rijden i.p.v. xc3xa9xc3xa9n bus? Geef ze ook een beetje hun recht op eigen openbaar vervoer op hun tijdstippen.

Daarom ben ik hartstikke voor de Nightliner: een openbaar vervoer voorziening voor de stappers midden in de nacht die hen weer veilig terug brengt naar het eigen dorp.

Advertenties

4 thoughts on “de Nightliner

 1. Precies Peter… Daar hebben ze gewoon recht op. En dat is dan ook de reden dat de SP het gewoon gedaan heeft. De Nachtbus heeft een keer gereden nu. En ze waren er blij mee, de jongeren. Bijna 400 van hen hebben er dankbaar gebruik van gemaakt. Haalbaar en betaalbaar? Vast en zeker. Ik moet nog een beetje rekenen maar het lijkt er sterk op dat het budget neutraal kan. Dat het de belastingbetaler niets hoeft te kosten.
  Afijn als alles netjes is opgetekend in het eindrapport komt het naar de raad. Hopen dat de bestuurders het dan eindelijk eens oppakken.

  Groetjes
  Eric Kuijpers
  SP Loon op Zand

 2. Betaalbaar kan het zeker worden als de gebruiker betaald.
  Hoeveel jongeren hebben ervan gebruik gemaakt? 700 ?
  Stel: Ze betalen 3 euro pp per rit dan kan er volgens mij nog geld verdiend worden.

 3. Een zeer goede actie van de sp! Ik ben nu al iets ouder maar zou een gat in de lucht hebben gesprongen voor een nightliner vanuit Tilburg naar Loon op zand toen ik uitging! Ik zou er zelfs ook nu nog plezier van hebben! Dus SP…..ga zo door! Geef de jongeren nog een mooie reden om zich hier te vestigen!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s