De avond van de gebroken klompen

Gebrokenklompen Het had een korte vergadering kunnen zijn. Eigenlijk stonden er maar drie agendapunten op de raadsagenda.  Het accommodatie-beleid van deze gemeente was de belangrijkste, misschien.

Hoe gaan we daar de komende tijd echt vorm en inhoud aan geven? Wat gaan we doen met de Werft, de Wetering, de Westkant, de Gildenbond…? enz. Over het ontwikkelen van dit beleid wordt al 4 jaar gepraat! Tot nu toe zijn er geen heldere plannen op tafel gelegd. Althans niet door ons College van Burgemeester en Wethouders. Uiteindelijk heeft de Raad besloten ook zelf een hoorzitting te organiseren. En met succes. Iedereen ging tevreden weer huiswaarts. De verantwoordelijke wethouder heeft veel input meegekregen. Daar zou je toch iets van kunnen bakken. Niets is minder waar. In de voorbesprekingen in de raadscommissie werd dit dan ook geconcludeerd. De wethouder werd in feite gevraagd om nu maar eens eindelijk concreet beleid op tafel te leggen. De eerste aanzet in tig beleidskeuzes werd dan ook geaccepteerd. De Raad had er vrede mee dat het College en de wethouder het een en ander eerst zouden uitwerken en met concrete plannen aan de raad zou voorleggen. Ook de financiering er van moest duidelijkheid geven welke weg we zouden opgaan.

Helaas ging het helemaal mis in de raadsvergadering van 28 februari. Het CDA toverde plotsklaps drie amendementen te voorschijn. En dat was nou precies wat niet had moeten gebeuren. In eerste instantie zeg je met z’n allen: okay, laat het College maar met concrete uitwerkingen komen van de beleidskeuzes. En vervolgens ga je als CDA aan de beleidskeuzes zelf zitten sleutelen? Werk wat in de commissie had moeten gebeuren. Als dat de invulling is van de afspraken dan had de PvdA natuurlijk ook de nodige amendementen zelf kunnen bedenken.

Kortom: het vertrouwen in onderlinge afspraken is aanzienlijk gedaald. We keren kennelijk weer terug (of zijn we er ooit weggeweest?) in tijden van coalitie en oppositie. De macht van het getal bepaalt de meerderheid. Duaal met elkaar omgaan is er kennelijk niet meer bij. En dat is nu precies wat zo ergerlijk is aan zo’n avond. Mijn klompen zijn spontaan en symbolisch gebroken.

En de lachende derde? De wethouder, want die ziet zich ineens gesteund door een coalitie-blok.

Het ging om amendementen die volgens Gemeentebelangen niet zo veel om het lijf hadden. Juist dat is dan ook zo onbegrijpelijk dat men dat toch zwaarder laat wegen dan de "afspraken" die in de commissie met de andere partijen zijn gemaakt!!!!

De PvdA, VVD en Groenlinks hebben de verantwoording niet genomen om met de voorstellen van het accommodatiebeleid en de amendementen in te stemmen. CDA en Gemeentebelangen hebben de eigen amendementen aangenomen.

Ik ben benieuwd wanneer nu echt de eerste concrete stappen (na 4 jaar!) worden gezet.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s