Helder Loons?

Beleidsnota’s, notitie’s , memo’s, besluitenlijstjes, notulen, pre-adviezen vormen de basis voor bestuurlijke communicatie: wat willen we, wat kunnen we, wat hebben we eigenlijk gedaan en waarom doen/deden we het allemaal? De drager van deze communicatie is taal. Taal: belangrijk dus! Niet verstaan is niet begrijpen.

Nu kan je wel dezelfde taal spreken maar elkaar toch niet begrijpen.  Bestuurlijke taal heeft de onhebbelijke eigenschap vooral een pijniging te zijn voor de lezer. HelderloonsGelukkig komt daar misschien verandering in. Tenminste als het aan de gemeente Den Haag ligt. In deze gemeente is door de communicatie-deskundige een woordenboek opgesteld met veel tips voor "verstaanbaar" taalgebruik. Een bijzonder nuttig woordenboek lijkt me. Ook in deze gemeente heel hard nodig. Daarom heb ik de kaft alvast wat aangepast in de hoop een aangepaste versie te bespoedigen. Informatie over deze nuttige bijdrage is te vinden op de volgende website: http://denhaag.nl/smartsite.html?id=55892 

Een voorbeeld uit de categorie lelijke woorden zijn zogenaamde xe2x80x98puistwoordenxe2x80x99:  woorden die gewichtig klinken, maar eigenlijk niets betekenen. Een top vijf aan xe2x80x98gebakken-luchtxe2x80x99-termen: xe2x80x98slagvaardigxe2x80x99, xe2x80x98dynamischxe2x80x99, xe2x80x98innovatiefxe2x80x99, xe2x80x98efficiencyxe2x80x99 en xe2x80x98stukjexe2x80x99.

Zo zijn er tal van nuttige tips en voorstellen (lees: dringende adviezen) voor verstaanbaar taalgebruik. Op weg dus naar "Helder Loons"!

Advertenties

3 thoughts on “Helder Loons?

  1. Uit Helder Haags
    “De schrijfvaardigheid zit op het niveau van een korte, persoonlijke brief. Vergelijkbaar met een 15-jarige vmbo-leerling.”
    SMART hoort daar mijns inziens niet in thuis als je de gemiddelde vmbo leerling naar SMART vraagt knipperen ze met de ogen.

  2. SMART is ambtelijk / bestuurlijk jargon. Met een dergelijke term vergroot je de duidelijkheid niet van je informatie naar de inwoners. De term staat daarom ook niet in het boekje.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s