Lokale omroep ter discussie

Lokale_omroep_discussie_2 Begrotingstijd in de gemeenteraad. Allerlei plannetjes en voornemens dwarrelen over tafel, luchtballonnetjes worden opgelaten. Zo ook in de commissievergadering ABZVB, ofwel de commissie die gaat over Algemene Bestuurlijke Zaken, Veilgheid en Burgerparticipatie, inclusief MIddelen. Exc3xa9n van de vele onderwerpen waar pittig over werd gesproken betreft de lokale / regionale omroep. Moeten we nu wel of niet 4 jaar lang subsidie geven aan de regionale omroep (RTV Midden Brabant)?

Meeting1_1 Misschien is het handig om het eerst eens te worden over de vraag xc3xb3f een lokale omroep in Loon op Zand gewenst is voordat de discussie losbarst over het geld en vanuit welk potje het betaald moet worden. Een dergelijke discussie is natuurlijk al op veel meer plaatsen gevoerd. Het VNG (de Vereniging van Nederlandse Gemeenten) heeft daarom ook het een en ander al op papier gezet. In deze handreiking worden 8 belangrijke functies genoemd voor de lokale omroep:

  1. versterken van de lokale democratie
  2. lokale informatievoorziening en opinixc3xabring
  3. bevorderen van communicatie en sociale cohesie
  4. bewustmaking en activering
  5. culturele en educatieve functie
  6. lokale kweekvijver voor omroeptalent
  7. onderdeel van de gemeentelijke informatie- en communicatiemix
  8. intrinsieke waarde: vrijwilligers die met elkaar in de lokale omroep hun inbreng hebben

De meerwaarde van de lokale omroep ligt volgens het VNG in de laagdrempeligheid en toegankelijkheid voor de burgers. Ook heeft de lokale omroep het voordeel dat veel versnipperde informatie centraal kan worden aangeboden.

Omroep2 Omdat de lokale omroep laagdrempelig is en dus makkelijk toegankelijk voor de inwoners van de gemeenschap kan de omroep de sociale samenhang tussen individuen en groep versterken. Hiermee ook de betrokkenheid van de inwoners vergrotend.

De publieke lokale omroep hoort geen spreekbuis te zijn van de overheid, het College van Burgermeester en Wethouders of van de gemeenteraad. Behalve het weergeven en verzamelen van nieuws en informatie kan de omroep dit ook van commentaar voorzien, verduidelijken en met inwoners en studiogasten praten over wat het nieuws betekent.Vng_logo_224x124

Als de gemeenteraad tot overeenstemming kan komen over het belang van de hiervoor genoemde functies kan vervolgens over het geld worden gepraat. Ook hierover is al nagedacht door het VNG. Zij bevelen ongeveer een euro per huishouding aan. Voor de gemeente Loon op Zand betekent dat ca. 10 duizend euro per jaar, (aanzienlijk minder dan het College nu voorstelt).

Advertenties

One thought on “Lokale omroep ter discussie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s