Bezuinigen op groen: Kappen zonder vergunning?

Zeer verontruste buurtbewoners meldden dat afgelopen donderdag zo maar ineens drie prachtige Acacia’s uit het straatbeeld zijn verdwenen. Gekapt! Zo maar? Zonder vergunning? Navraag bij de gemeente bevestigde het trieste vermoeden. "Helaas mevrouw, we hebben het nagezocht en er is inderdaad geen kapvergunning voor gegeven."

Maar onthutsender was het vervolg van de toelichting: "U hebt het vast wel in de krant gelezen dat we moeten bezuinigen op het groenonderhoud. We hebben minder budget. Het onderhoud van de betreffende bomen werd te duur. We zouden voor het onderhoud hoogwerkers nodig gehad hebben en dat was gewoon te kostbaar!" Na deze verklaring was de verontwaardiging nog groter geworden. Zeker omdat volgens de buurtbewoners de bomen vorig jaar nog zijn onderhouden (Na jarenlang niet te zijn onderhouden). Ook van de beloofde aanleg van perken is tot nu toe niets terecht gekomen, aldus een buurtbewoner.
(23 okt.17.30: reactie wethouder Bisselink: onderaan deze blog)

Groenonderhoud_krant18okt2007_400x206

Hieronder enkele foto’s van de betreffende situatie aan de Aldrinstraat, hoek Delphinus. Op de eerste foto een beeld van een vergelijkbare Acacia die gekapt is. Gewoon mooie hoge bomen dus!

Boom1_21okt2007

Op de volgende foto het troosteloze aanzicht zoals de straat er nu bij ligt.

Boom3_21okt2007

Tenslotte een foto van de andere kant van de straat met zicht op misschien de laatste Acacia (zie eerste foto)in de buurt?

Boom2_21okt2007

Conclusies:

  • Er zijn drie mooie acacia’s zonder vergunning door de gemeente gekapt.
  • Onderhoud wordt te duur dus halen we ze maar weg, denkt de gemeente.
  • Communicatie vooraf met de bewoners aldaar is niet nodig bevonden.
  • Het straatbeeld is ingrijpend en ten nadele veranderd.

En wat nu? Op z’n minst drie nieuwe bomen plaatsen.

=================================================================

Reactie van de wethouder in een mail:

Beste Peter,

Ik heb inmiddels ook de conclusie moeten trekken dat er een fout is gemaakt. Diverse opdrachten zijn aan de WML verstrekt en bij een opdracht (deze m.b.t. de Aldrinstraat), is door de gemeente verzuimd een kapvergunning aan te vragen. Hartstikke fout, maar helaas niet meer terug te draaien.

De afgelopen maanden zijn in de gemeente diverse "versleten" locaties opgemerkt. Locaties waar het groen "op" is; aan het eind van de levensduur is. Deze plaatsen worden heringericht en/of omgevormd, uiteraard alvast met het oog op het beheer in de toekomst. In de Aldrinstraat worden de groenstroken opnieuw beplant.

Tijdens deze schouw zijn op verschillende plaatsen een aantal bomen opgemerkt die problemen opleveren. Bomen die inmiddels zo groot zijn geworden dat ze niet meer in de omgeving passen of letterlijk en figuurlijk niet meer in de groenstrook passen. Overlast omdat ze jaarlijks gesnoeid moeten worden, omdat ze te dicht op de huizen staan of overlast omdat de wortels de weg en/of trottoir steeds opdrukken.

De 3 acacia’s vielen daar ook onder en zijn dus GEEN uitvloeisel van de bezuiniging op het groenonderhoud. We proberen juist zoveel mogelijk overeind te houden.

Vanaf het begin was het de bedoeling om in de Aldrinstraat te herplanten. Inmiddels zijn er uit die straat reacties bij de gemeente ontvangen en natuurlijk begrijp ik de ongerustheid die ontstaan is. Daarom wordt er door de afdeling contact gelegd met deze mensen om te overleggen over deze herplant.

Ik hoop je voldoende ingelicht te hebben en ik wil je nogmaals bedanken voor je alerte reactie en de zorg die daaruit naar voren kwam.

Als steeds, met vriendelijke groet,

Dhr. J. J. P. M. (Joop) Bisselink

wethouder gemeente Loon op Zand

=================================================================

Conclusie:

Er is een te betreuren fout gemaakt door de gemeente die niet meer terug te draaien is. Het kappen had kennelijk toch niet met het onderhoud te maken? Er gaat nu in ieder geval wel met de buurtbewoners gepraat worden. Een belangrijke les zo
u kunnen zijn om bij dergelijke ingrepen vooraf
met de buurt te gaan praten.

Advertenties

3 thoughts on “Bezuinigen op groen: Kappen zonder vergunning?

  1. Eerst gaat de wethouder omdat binnen twee jaar een bepaald verdelgingsmiddel uit de handel wordt genomen er uit voorzorg voor enkele jaren wat extra van inkopen. Kan hij tijdens deze raadsperiode er rustig op los blijven spuiten. Nu is blijkbaar de volgende fase aangebroken. Kaalslag!!

  2. Dus alle bewoners van Loon op Zand pas op, de bomen voor jullie deur en in de buurt kunnen zomaar opeens gekapt worden want het onderhoud is veel te duur.
    Kunnen wij wethouders ook tussendoor wegsturen zonder verkiezingen?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s