Info-avond Kasteelwei

Blikopdewei_1 Een hele avond info over de Kasteelwei. Een avond door de gemeente. Het officiele plan ligt nu ter inzage. Inwoners kunnen vanaf heden formeel aan de gemeente vertellen wat zij ervan vinden. Zij kunnen hun zienswijze kenbaar maken aan de gemeenteraad. Iedereen kan dat de komende weken doen tot uiterlijk 14 oktober. Dit kan mondeling gebeuren (afspraak maken met de ambtenaar Bart Vorster) of schriftelijk. Na deze periode worden alle reacties (zienswijzen) gebundeld en zal de gemeenteraad beslissen of de plannen (al dan niet gewijzigd) goedgekeurd worden.

Er zijn op zo’n avond een paar (voor mij) opvallende puntjes te noteren. De moeite waard om door te geven:

 1. Er gaat een nieuw parkeeronderzoek plaatsvinden om duidelijk in beeld te krijgen wat de feitelijke behoefte aan parkeeruimte is: maakt de aanleg van de parkeerstrook onzeker!
 2. De parkeerstrook naast de Ecliptica (ca. 60 plaatsen) wordt ingeruild voor ca. 40 plaatsen op de wei: dat is een verlies van ca. 20 plaatsen!
 3. De parkeerstrook betekent ook ontsluiting van een deel van de nieuwbouw aan de rand van de Kasteelwei: Naast de strook is een weg gepland
 4. Fietsers kunnen veilig over de wei via de Kasteellaan richting Klokkenlaan en sportvelden: Oversteken op de Kasteellaan blijft gevaarlijk. Waarom niet investeren op een fietspad langs de nieuwe ontsluitingsweg van de Molenwijk naar de Kasteellaan?
 5. Autos op de wei betekent dat het zicht op de wei vanuit de Ecliptica niet verstoord wordt door het blik. Beter blik op de wei dan langs de wei? Alsof er voortdurend auto’s op de grasstrook staan en het gezicht belemmeren op de wei. Dat is dus niet zo. Er zullen straks wel voortdurend auto’s op de wei staan.
 6. Bomen zullen na 10 jaar achterstallig onderhoud weer opgeknapt worden: Wie was de afgelopen10 jaar eigenaar (=Gemeente) en waarom is dat dan niet onderhouden?
 7. Heeft voor de Kasteelwei bij de aankoop (plusminus 800.000 guldens) de behoefte aan parkeerruimte een rol gespeeld? Nee zegt de xc3xa9xc3xa9n, ja zeggen de notulen uit 1998.
 8. Voor incidentele evenementen(vlooienmarkt) zal de wei ook geschikt gemaakt moeten worden voor parkeermogelijkheden (5000 vierkante meters): Parkeerbehoefte is geen probleem op zich. De vraag is of een vlooienmarkt gehouden moet worden of dat er andere oplossingen bedacht moeten worden.

Het verhaal is nog steeds niet af. De inwoners zijn nu formeel aan zet. Tot 14 oktober kunnen ze aan de gemeente vertellen wat zij van de plannen vinden. Daarna is de raad weer aan de beurt.

3 thoughts on “Info-avond Kasteelwei

 1. Opvallend vond ik ook de prettig verhelderende vragen van Marja van Trier die duidelijk maakten dat 1. er een straat zal komen als er behuizing komt aan de achterzijde van het Oranjeplein: die mensen moeten een adres hebben! 2. we minder parkeerplaatsen krijgen xc3xb3p de wei dan er nu liggen nxc3¡xc3¡st de wei!

 2. Daar had men inderdaad niet van terug Nanny. En ze nemen dit gegeven mee in het parkeeronderzoek. Ik vraag me af hoe ze dat vorige parkeeronderzoek eigenlijk hebben gehouden.
  Waarschijnlijk zijn ze toen tot de concusie gekomen dat er niet zoveel parkeerruimte nodig blijkt.

 3. M.i. doet de gemeente alle moeite om een nog niet goedgekeurd en bij de burgers onbekend bestemmingsidee door te drukken.

  Wanneer wordt er geparkeerd op de Kasteelweide?
  Alleen als er rommelmarkt is.

  Als deze parkeerplaats er is zal deze daarom ook zeker niet worden gebruikt voor mensen die op het Oranjeplein gaan winkelen. Je gaat niet een paar straten om, met je boodschappenkar vol breekbaar spul.

  M.a.w de nieuw te bouwen parkeerplaats zal in de huidige situatie maximaal ’s avonds en daarnaast 1* per maand worden gebruikt, met name door niet inwoners van Loon op Zand.

  Een betere bestemming van de sporthal is een veel beter idee.

  Daarnaast is het veel beter de vrijdagmarkt op het plein voor de wetering te houden. Dan heeft de middenstand van Loon op zand in ieder geval nog enige kans op vrijdag wat omzet te draaien, nu is parkeren op vrijdag vrijwel onmogelijk.

  Daarom zijn extra parkeerplaatsen zoals op deze plaats gepland m.i. totaal overbodig.

  Een fietspad zoals in de tekening is opgenomen is alleen veilig als er ook geld zou zijn voor een fietsbrug of -tunnel, zodat fietsers van de Molenwijck in de richting Tilburg veilig kunnen oversteken. (Er zijn al genoeg dodelijke Loonse slachtoffers op de Finantien gevallen).

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s