Wetenschappelijk gehalte?

Uitslag_kasteelweide_200x113

Dat er over de Kasteelwei al jarenlang een discussie gevoerd wordt is geen nieuws voor de mensen in Loon op Zand. De PvdA heeft de inwoners de vraag voorgelegd wat er met de Kasteelwei moet gebeuren. Uit dit onderzoek komt een heel duidelijk beeld naar voren: "Maak de Kasteelweide toegankelijk maar niet voor auto’s" luidt kort en duidelijk de boodschap.

Helaas zijn burgemeester en wethouders (het College) kennelijk niet erg gelukkig met deze uitslag. Nee, de vraagstelling van het onderzoek was eigenlijk te eng. Er is een parkeerprobleem in de kern Loon op Zand en dat probleem is niet bij de vraagstelling betrokken. Conclusie: de resultaten zijn interessant maar als College vinden we dat de parkeerproblematiek opgelost moet worden door parkeren op de weide toe te staan. Met andere woorden: met alle respect voor de ruime meerderheid in Loon op Zand die juist geen auto’s op de wei wil hebben kiezen we als College voor de optie die door een grote meerderheid van de bevolking juist wordt afgewezen.

Voor alle duidelijkheid: in het onderzoek heeft men kunnen kiezen voor de optie om parkeren op de wei mogelijk te maken. Door deze keuze ook in het onderzoek duidelijk aan de inwoners voor te leggen is de parkeerproblematiek zeker een afweging geweest bij het maken van een keuze. Een grote meerderheid van de inwoners heeft een andere keuze gemaakt. Daarmee geven zij in feite aan dat een oplossing voor de parkeerproblematiek in ieder geval niet op de Kasteelwei moet worden gezocht!

De discussie gaat nog even voort. Er is nog geen punt achter gezet. Er komt zelfs nog een informatieavond.

Twijfel_onderzoekVerbazing is er wel naar aanleiding van wat in de krant gemeld wordt over het onderzoek. "Het College is niet overtuigd van het wetenschappelijk gehalte van het onderzoek". Navraag leert dat deze uitspraak via wethouder Waijers in de wekelijke ontmoeting met de pers is ge-uit.

Twijfels over het wetenschappelijk gehalte van het onderzoek? Natuurlijk is het geen wetenschappelijk rapport. Het is een praktijkonderzoek. Maar ook bij dit type onderzoek hoor je alle wetenschappelijke zorgvuldigheidsregels in acht te nemen. De Wetenschapswinkel is bij uitstek in staat gebleken om dit als onafhankelijk orgaan te bewaken. De positie van de Wetenschapswinkel staat heel duidelijk weergegeven in het rapport .

Door twijfels te uiten over het wetenschappelijk gehalte van een rapport, zaai je ook twijfel over de integriteit van de onderzoekers en van het onderzoek. Dat is een zeer kwalijke zaak. Zeker als je niet als College bent ingegaan op de concrete uitnodiging van het PvdA bestuur om het rapport mondeling toe te lichten. Je had dan immers vragen hierover kunnen stellen. Als je twijfels hebt zegt dat dan rechtstreeks in het antwoord aan de PvdA en doe dit niet via de pers!

In ieder geval ben ik ook wat gelukkiger nu ik weet dat het College de wijsheid in pacht schijn te hebben om te beslissen of een onderzoek wel of niet een voldoende wetenschappelijk gehalte heeft.

Het laatste woord over de Kasteelweide is nog niet gezegd.

3 thoughts on “Wetenschappelijk gehalte?

  1. Welke parkeerproblematiek eigenlijk? Die veroorzaakt wordt door de maandelijkse Rommelmarkten van Altena? Hoe blij is de Loonse bevolking eigenlijk met die rommelmarkten? Zullen we dat ook eens gaan onderzoeken?

  2. Ik denk dat Nanny, want ik geloof nooit dat men met een boodschappenkar helemaal tot aan de parkeerplaatsen op de kasteelweide loopt om deze vervolgens in te laden.Dat doet men immers nu ook niet met de lege parkeerplaatsen bij de Wetering.

  3. Die parkeerplaatsen zijn niets anders een smoes om een straat aan te leggen en zo bebouwing van de achtertuinen van het oranjeplein mogelijk te maken. En als het om zoveel geld gaat worden kennelijk ook dit soort middelen ingezet om de zin door te drukken. Wetenschappelijk verantwoord of niet (ik vind trouwens van wel) De bevolking wil het niet; dat staat als een paal boven water. Luister daarnaar college!!!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s