Verkeerscirculatie in Loon

De kern Loon op Zand slibt dicht. Regelmatig (spitsuren) loopt het in het centrum vast. Of het busje van de post staat in de weg, of de groenteman, of de bottelier of wie dan ook. Het leidt tot gevaarlijke situaties voor voetgangers en (overstekende) fietsers. Voor sommigen duurt zelfs het wachten bij de oversteekplaats al te lang en schiet men de voorliggende stoppende auto voorbij. Voor een frietje of een ijsje zet je de auto natuurlijk niet op de parkeerplaats, maar gewoon naast de frietzaak met knipperende lichten. Kortom, er is veel verkeer(d) in het dorp: veel auto’s en soms heel irritant verkeersgedrag.

Nu kan je proberen het verkeer te reguleren zodat niet alles tegelijkertijd op elkaar af komt. Een oplossing zou kunnen zijn (kijkend naar buurman Tilburg): het verkeer in een grote cirkel (1-richtingsverkeer dus) door het dorp loodsen. Een voorstel zou de volgende ring zijn: Hoge Steenweg – Kerkstraat – Oranjeplein – Venloonweg – Van Hornestraat – Van Salm Salmstraat. Zie onderstaand plaatje met de richting van de pijl als 1-richting.2007juni160002

Een aantal afslagproblemen zouden opgelost zijn:

 • Van Kasteellaan naar Oranjeplein: alleen nog rechtsaf;
 • Van de Bergstraat naar de Kerkstraat: alleen nog rechtsaf;
 • Van Oranjeplein naar Venloonweg: wordt niet meer gehinderd door verkeer vanuit Kloosterstraat naar de Kerkstraat;
 • Vanuit de Kloosterstraat naar de Kerkstraat: moet verplicht de Venloonweg in.

Dit verkeersplan kan een mogelijke oplossing bieden. Het is een ingrijpend plan. De vraag is of we nu ook al niet kunnen beginnen met de verkeersstroom door Loon op Zand  vanuit de omliggende regio proberen te temperen. Zie onderstaande kaart.

2007juni160003

Bijvoorbeeld het verkeer vanuit Udenhout omleiden naar de Udenhoutseweg en Houtsestraat. De Kloosterstraat vormt een belangrijke toevoerroute. We kunnen de doorstroom ontmoedigen door net als in Udenhout zelf ook op de Kloosterstraat verkeersluwe maatregelen te nemen zoals: instellen van een 30-km gebied vanaf het punt dat Loon op Zand binnengereden wordt. Natuurlijk een paar drempels extra en een goede omleidingsroute voor het verkeer vanuit de regio richting N261(te beginnen op het kruispunt Kreitermolenstraat/Slimstraat in Udenhout).

Het 30 km gebied uitstrekken tot en met de Kerkstraat en de Hoge Steenweg zal ook zeker voor meer rust zorgen en (hopelijk) tot aangepast verkeersgedrag leiden.

(bron: Het verkeerscirculatieplan heb ik ontleend aan een brief van een betrokken burger aan alle raadsfracties)

Advertenties

5 thoughts on “Verkeerscirculatie in Loon

 1. Ben benieuwd wat er uit het verkeerscirculatieplan komt. Overigens zou strakke handhaving ook al een deel oplossen. Een paar keer ingrijpen bij de friettent zal toch een keer vruchten af moeten gaan werpen?

  Andere bizarre situatie: Op de Kloosterstraat staat vlak voor de Loonse Molenstraat een bord dat de Schoorstraat is afgesloten en dat je rechtsaf moet. De Schoorstraat is echter gewoon open, maar er staan verkeerslichten. Wel zetten ze gewoon hekken op de weg met verbodsborden…

 2. Maar Bart, wat vind jij van een stapsgewijze benadering: verkeerstoestroom beperken en beheersen door een 30km gebied in het dorp aan te leggen en verkeersbeperkende maatregelen te nemen. We kunnen toch het succesvolle voorbeeld van Udenhout volgen? Je kan daarna bezien of je in een volgende stap over gaat tot een eenrichtings-rotonde in het dorp.

 3. Nut en noodzaak moeten voor ons (de VVD) eerst duidelijk worden voordat we instemmen met verkeersremmende maatregelen. Zo hebben wij ook onze vraagtekens bij de 60 km-zones.

  Ik heb het vermoeden dat met het voorgestelde rigoreuze plan de file-problemen nagenoeg verdwijnen doordat enkele afslag-knooppunten worden opgelost.

  Ben dan ook benieuwd waar de gemeente straks mee komt.

 4. Bart: in jullie VVD 10-punten plan uit jullie verkiezingsprogramma hebben jullie als derde punt opgenomen: “Tegengaan van sluipverkeer in Loon op Zand”. Dat sluit toch precies aan bij verkeersremmende maatregelen treffen in Loon op zand???????

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s