Jaarrekening Welzijn & Zorg

Zorgwelzijn_1

Gevraagd wordt om de jaarrrekening 2006 te beoordelen voor het onderdeel Welzijn en Zorg. Het College van B&W vertelt wat er in 2006 is gebeurd op het gebied van Welzijn en Zorg. Vervolgens kun je dit verhaal vergelijken met de voornemens van het College voor het jaar 2006. Dit kan weer leiden tot vragen om nadere toelichting als blijkt dat er grote verschillen zijn met wat beloofd is en wat bereikt is. Dat is in het kort de kern van een bespreking van een jaarrekening.

Zo is bijvoorbeeld door het College "beloofd" dat er in 2006 een nota accommodatiebeleid opgesteld zal worden, (wat staat te lezen in de programmabegroting 2006). In de jaarrekening over 2006 wordt vervolgens verteld dat er wel een begin mee gemaakt is maar dat de belofte nog niet geheel waargemaakt kon worden (om allerlei redenen). Bij de jaarrekening gaat het steeds om het antwoord op de drie H-vragen:

  1. Heeft de gemeente bereikt wat het wilde bereiken?
  2. Heeft de gemeente gedaan wat men wilde doen?
  3. Heeft het gekost wat de gemeente dacht dat het zou kosten?

In een jaarrekening staan alle plannen bij elkaar met daarbij vermeld wat er wel en niet gerealiseerd is en hoeveel dit gekost heeft. Dit jaar ontbreekt een gedetailleerd financieel overzicht waardoor het moeilijk wordt om het hoofdstuk Welzijn & Zorg financieel te beoordelen. Een reden om hier extra naar te vragen.

Maar het is niet alleen een financixc3xable verantwoording. Het gaat gelukkig om meer dan dat alleen. Met Welzijn & Zorg wil je als gemeente allerlei doelen bereiken. Bijvoorbeeld "een volwaardige deelname aan de samenleving van iedereen". Je kan wel mooie doelstellingen afspreken maar hoe stel je vast of deze ook gehaald worden? Je spreek dan vooraf af dat je de tevredenheid van de inwoners op een of andere manier gaat vastleggen. Een enquxc3xaate kan een hulpmiddel zijn om te komen tot een bepaald tevredenheidspercentage. Helaas wordt bij de huidige jaarrekening geen informatie gegeven over het bereiken van de na te streven doelen en effecten van het werk van de gemeente. Ook weer een reden om daar naar te vragen.

In de commissievergadering van maandag 11 juni zal dit een agendapunt zijn. Ben benieuwd of er veel discussie zal zijn.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s