Voorjaarsnota

TekortgeldHet gaat dus om geld. Heel veel geld. Zo heb ik donderdagavond toegelicht gekregen. Een informatieve avond voor raadsleden en aanverwanten. Over de voorjaarsnota.

Even voor de duidelijkheid: Een voorjaarsnota gaat dus niet over voorjaarsmoeheid. Je kunt er wel moe en moedeloos van worden. Een voorjaarsnota is een bericht van het College van Burgemeester en Wethouders (B&W) over de inhoud van de portemonnee van de gemeente op dit moment. Er is echter geen inhoud: het is leeg. Sterker: er zit een gat in de portemonnee van 381 duizend euro’s voor dit jaar. En dat gat wordt de komende jaren niet echt gedicht. Volgend jaar wordt voorzien dat we een gat hebben van 808-duizend euro’s. Tekort!

De vraag is duidelijk. Hoe lossen we dat op? Niet alleen voor dit jaar, maar ook voor de komende jaren. Dan komen de keuzes om de hoek kijken. Keuzes die de gemeenteraad mag maken. Gaan we schrappen in de uitgaven of gaan we meer geld inzamelen via een belastingaanslag bij de burgers (Onroerend goedbelasting?(OZB)) of gaan we beiden doen? B&W kiezen met name voor verhoging van diverse lokale belastingen, inclusief de OZB. Is dit een verstandige keuze? Ik heb hier op dit moment nog geen definitief oordeel over. Want waarom zou je het bestaande beleid niet kunnen aanpassen? Gewoon een pas op de plaats maken.

De overheid, en dus ook de lokale overheid, heeft een monopolie op het heffen van belastingen. Dat is al eeuwen zo. Tegelijkertijd wil de overheid zich steeds meer als een bedrijfsorganisatie profileren. Maar een overheid die zich als bedrijf wil manifesteren moet ook eerlijk winst willen maken en een verlies kunnen afdekken door een verstandig financieel beleid. Dat zijn de bekende bedrijfsrisico’s. Een verlies op de bedrijfsvoering moet niet onmiddelijk worden verhaald op haar klanten (de inwoners). Stel je voor dat ik als ondernemer een verlies zou willen dekken door met de pet bij mijn klanten rond te gaan?

Een burger met financixc3xable problemen wordt ook opgedragen zijn of haar schulden eerst te saneren. Hoe pijnlijk dit ook kan zijn, voor een bedrijf als de gemeente mag je toch hetzelfde verwachten? Pas als alles uitgeput is aan mogelijkheden kun je bij de burgers komen met een voorstel voor een "contributieverhoging" in de vorm van een of andere belasting. Ik heb nu het gevoel dat nog lang niet alles uitgeput is aan mogelijkheden. Er zijn volgens mij nog vele onbenutte mogelijkheden. Kortom: de motivatie om nu belastingen te verhogen is "dun".

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s