Op werkbezoek: st. Sportzaal xe2x80x9cde Westkantxe2x80x9d

Westkant2

Verontruste gebruikers van de sportzaal de Westkant hadden het nodige te vragen aan de raadsleden van de gemeente. Een sluiting van de Westkant dreigde volgens de gebruikers. Waar moet dat dan heen de komende tijd?

Na een rondleiding door de Westkant, sportaccomodatie en onderwijsaccomodatie, kwamen de problemen op tafel.

probleem 1: Vertrek van ROC als huurder

ROC zal waarschijnlijk als huurder vertrekken waardoor het gebouw voor een belangrijk deel leeg zal staan. Is het gebouw dan nog te exploiteren? Wat zal het verlies aan inkomsten zijn voor de gemeente? Een reden om het geheel maar op te geven?

Over wat er precies gaat gebeuren met de ROC als huurder was niet duidelijk. Ook de financixc3xable gevolgen moeten snel duidelijk gemaakt worden.

probleem 2: Westkant niet in accomodatiebeleid?

Bureau Marktplan (accomodatiebeleid) zou de Westkant al afgeschreven hebben in hun voorbereidende notities tot nu toe. Westkant komt helemaal niet meer voor in de plannen. De aanwezige fracties ( Gemeentebelangen, PvdA, CDA en VVD) reageerden verbaasd omdat hierover absoluut nog geen besluiten zijn genomen. Waarschijnlijk heeft men gekeken naar de sociale-culturele component die in het Bruisend Dorpshart zijn geprojecteerd. Daar wordt de Westkant inderdaad niet in genoemd. In ieder geval is door de plaatselijke aanwezige politici benadrukt dat op dit moment hierover niets is vastgesteld.

probleem 3: Gebruik Westkant verbreden

Gebruik van de Westkant: zijn er meer mogelijkheden om dit totale complex in te zetten voor wijkgericht werken en buurtaktiviteiten? Wijkgericht werken zal bijvoorbeeld ook in het kader van de WMO veel meer benadrukt worden.

Wat betreft de sport: Niet alleen de sport zelf maar ook het verenigingsgebeuren moet meegewogen worden bij het accomodatiebeleid: de eigen inbreng van de vrijwilligers, flexibiliteit, eigen beheer, lage prijzen, laagdrempeligheid, toegankelijkheid, zijn allemaal factoren die de verenigingen in de Westkant hebben.

probleem 4: Communicatie met gemeentebestuur

Duidelijk is geworden dat de gebruikers meer dan tot nu toe bij de plannen voor het accommodatiebeleid betrokken moeten worden. Voordat de plannen bij de raadsleden komen zullen deze voorzien moet zijn van commentaar van de verschillende gebruikersgroepen. Dit gebeurt nu bijvoorbeeld wel met de WMO-voorstellen. Kennelijk voert de gemeente hierin geen eenduidig beleid om de burgers bij dergelijke beleidsprocessen te betrekken (Bij de ene wethouder wel, bij de andere niet?)

Het was een vruchtbare informatieve avond, zowel voor de organisatoren als de genodigden. Slotconclusie mijnerzijds:

  1. Gemeente moet nog beter communiceren met de burgers.
  2. Accomodatiebeleid integraal benaderen, d.w.z. niet alleen naar de aktiviteit zelf kijken maar ook het gebeuren er om heen (verenigingscultuur, wijkgebeuren, andere beleidsvelden erbij betrekken)
  3. Bij gemeentelijk beleid dezelfde lijnen volgen bij het betrekken van de burgers bij beleidsontwikkeling.

Overigens bestond er tussen de politieke partijen weinig verschil van mening over de belangrijkste punten die besproken zijn.

Aanvullingen, commentaar en verbeteringen op het bovenstaande zijn van harte welkom via onderstaande reactiemogelijkheid.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s