Peuterspeelzaal: Ouderbijdrage wel erg hoog!

De ouderbijdrage die in Loon op Zand  wordt gevraagd voor een plaatsje in de peuterspeelzaal blijkt veel hoger te zijn dan in de omliggende gemeenten. Door wethouder Ligtenberg is een overzicht gegeven van de tarieven in Dongen, Heusden, Waalwijk, Tilburg, Gilze en Rijen en Hilvarenbeek..

Peuters

In Dongen wordt per dagdeel per maand een bijdrage gevraagd van 24 euro. Het 2de kind krijgt hierop een korting van 20%. De maandelijkse bijdrage wordt over 11 maanden geheven.

In Heusden is het hoogste tarief 21 euro per dagdeel per maand. Verdient men maximaal 112% van het minimumloon dan is men maximaal 11 euro per dagdeel kwijt.  Het bedrag wordt over 10,5 maanden geheven.

In Waalwijk is de bijdrage inkomensafhankelijk. De laagste inkomens (minder dan 15.500 euro) betalen maximaal 12,75 euro per dagdeel per maand. Hogere inkomens betalen maximaal 18,75 euro per maand.

Ook in Tilburg is de ouderbijdrage inkomensafhankelijk. De laagste inkomens betalen 1,25 euro per maand. De hoogste inkomens betalen 26,83 euro per dagdeel per kind. Het 2de kind betaalt de helft van het bedrag van het eerste kind. De bijdrage wordt over 12 maanden geheven.

In Gilze en Rijen wordt over 11 maanden een bedrag van 20 euro gerekend per dagdeel.

In Hilvarenbeek wordt 17 euro betaald over 10 maanden.

En nu dan Loon op Zand: per maand 29 euro per dagdeel per kind. De bijdrage wordt over 11 maanden gerekend.

Dat betekent dat In Loon op Zand de ouderbijdrage bijna even hoog is als het tarief wat in Tilburg wordt gevraagd aan de hoogste inkomenscategorie (zij die meer dan 4886 euro per maand verdienen).

Op zxe2x80x99n zachts gezegd kan ik me voorstellen dat sprake is van enige onverklaarbare verschillen tussen Loon op Zand en de rest van de xe2x80x9cWereldxe2x80x9d.

De hoge ouderbijdrage in Loon op Zand kan zeker voor een deel verklaard worden door de druk vanuit het gemeentebestuur om de stichting Peuterspeelwerk  tot bezuinigingen aan te zetten. Dat de verschillen zo groot zijn in vergelijking met de omliggende gemeenten zegt toch wel iets over die druk, maar ook over de peuterspeelzaal-vriendelijkheid van onze gemeente.

Kortom: hoe lossen we deze regionale ongelijkheid met spoed op?

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s