Na drie dagen bruisen

Het is alweer drie dagen geleden. Die opwinding. Je zet het even op een rijtje voor jezelf. Wat is er eigenlijk gebeurd?

Een informatieve bijeenkomst waarin de wethouder trots komt melden hoe goed het eigenlijk gaat met de ontwikkeling voor een heus bruisend dorpshart. Een langdurig proces begint eindelijk de eerste contouren van realisatie te vertonen. Een hart onder de riem voor een actieve, kritische meedenkende gebruikersgroep. Nee, meer dan 10,7 miljoen euro mag het niet kosten wat betreft de gemeenschapsgelden. Het hedenavond te presenteren "bidbook" moet vooral ambiteuze investeerders verleiden, c.q. uitnodigen om het resterend bedrag van ca. 28 miljoen euro in de dorpshart te steken.

Bdh1_2007feb110003_small Vervolgens komt de projectleider aan het woord. Opnieuw met veel enthousiasme hoopt hij de aanwezigen (de gemeenteraad en de pers) in de startblokken te zetten voor de aanvaarding van dit fantastisch project. De voorgeschiedenis en de stand van zaken wordt toegelicht. Informatief. Zeker.

Dan het optreden van de stedebouwkundige projectleider. Ook hier een enthousiasmerend verhaal waar niks mee is. Een motivatie voor de verschillende keuzes wat betreft de stedebouwkundige indeling, etc. Je neemt al deze informatie in je op en begint met het verwerken hiervan.

Want wat betekent dat voor de keuzes die het lokale bestuur moet maken? Er wordt van je verwacht dat er een fiat komt voor de komende ontwikkelingen. De karavaan moet immers door.

Plotseling klinkt daar het voorstel om op basis van deze hele presentatie de komende raadsvergadering de zaak in z’n geheel aan de orde te stellen en een besluit te nemen m.b.t. het bidbook.

Intussen bedenk je dat de inwoners van het dorp eigenlijk helemaal nog niet op de hoogte zijn van al deze voortvarende plannen…….

Intussen bedenk je dat er misschien nog wel heel wat te vragen is over de onderliggende rapporten en bijkomende documentatiemateriaal….

Intussen bedenk je dat er toch heuse adviescommissies zijn ingesteld om ook daadwerkelijk een advies voor te bereiden in de besluitvorming….

Intussen bedenk je dat er minstens drie verschillende invalshoeken zijn van waaruit deze plannen bekeken kunnen worden: (1) Vanuit de welzijnshoek en het accomodatiebeleid (2) vanuit de invalshoek openbare ruimte en (3) vanuit de invalshoek burgerparticipatie. Toevallig dat daar drie gemeentelijke adviescommissies voor zijn ingesteld die dat in hun taakstelling hebben staan..

Intussen bedenk je een heleboel meer en begin je twijfels te krijgen en borrelen de vragen op…

Maar gelukkig is daar de gemeenteraad en zijn daar de altijd weer bereidwillig luisterende politieke partijen die het ook zo belangrijk vinden dat de burger bij het lokale bestuur betrokken wordt en in ieder geval ook het standpunt hebben dat alles integraal benaderd moet worden. Het moet in een goede discussie allemaal weer goed komen. Een weloverwogen advies kan niet anders dan het eindproduct zijn om een belangrijke stap te zetten.

O ja, mochten er specifieke vragen zijn: zet ze op papier en pers deze in de vragenhalfuurtjes van de betreffende commissies. De wethouder(s) zullen er acht op slaan. Echt wel! Het is overigens niet de bedoeling dat over de antwoorden direct gediscussieerd wordt. Dat is toch immers net vastgesteld in de reglementen van orde.

Ik ben weer deels gerustgesteld.

Advertenties

2 thoughts on “Na drie dagen bruisen

  1. Je hebt een nieuwe of extra uitlaatklep gevonden zie ik. Succes met je log.
    We (de VVD en de PvdA) hebben goed gehandeld.
    Ik ben net terug van vakantie en net de gemeentelijke post opgehaald. Voldoende leesvoer mbt het voornoemde onderwerp. Dit kun je inderdaad niet “even” doorschuiven naar een raadsvergadering. Ik heb ook nog geen preadvies gezien.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s