Bruisende emoties

Vanavond een informatieve avond voorgeschoteld gekregen over de herinrichting van het grote dorpsplein: Het Bruisend Dorpshart van Kaatsheuvel. Niet zomaar iets. Nee: Uit de pot gemeenschapsgelden wordt ca. 10,7 miljoen euro gereserveerd. De totale kosten worden geschat op 36 miljoen euro, dwz. ca 25 miljoen te financieren door projectontwikkelaars en andere enthousiaste investeeerders. Me dunkt, een behoorlijk bedrag en een behoorlijk project!. Een project waarvan de voorbereidingen al enkele jaren aan de gang zijn. Maar vanavond zou dan de presentatie plaats vinden van het zgn. "bidbook". Op dat moment krijg ik natuurlijk associaties met kerkmissaals, maar ik heb me laten vertellen dat dat nergens op slaat. Ik ga daar dus verder niet op in.

Bestaand dorpshart

De info-avond, te beschouwen als een informatieve bijeenkomst voor alle raadsleden en burgercommissieleden, (maar ook gericht op andere belangstellenden en dus tevens  de pers), was zeker informatief. Met name wat betreft de stedebouwkundige inbreng, de plannen en de planning.

Bij het afsluiten van deze bijeenkomst wordt door de ad hoc voorzitter gepeild of dit onderwerp nog in de drie raadscommissies besproken moet worden, dan wel meteen in de eerstvolgende raadsvergadering afgehandeld kan worden. Alleen de VVD (2 zetels) en de PvdA (4 zetels) drongen er op aan alle informatie nog eens rustig te verwerken en vervolgens in de drie raadscommissies met elkaar te bespreken. Daar waren toch de raadscommsisies voor ingesteld, dacht ik nog.

Helaas, de meerderheid van lokale partijen plus het CDA vonden dat het geheel nu wel in xc3xa9xc3xa9n raadsvergadering afgehandeld kon worden. Er was nu genoeg duidelijkheid verkregen. De voortzetting van het beachvolleybal toernooi in de zomer op het nieuw te ontwerpen marktplein was immers gegarandeerd, dus waar zeuren we over.

Met andere woorden: dat twee politieke partijen heel serieus de tijd vroegen om over de ingebrachte plannen rustig na te denken en een advies daarover voor de raad in de commissies wilden voorbereiden werd zonder meer van tafel geveegd. Nota bene in een informele informatieve avond!

De meerderheid beslist, zegt men dan. Dat heet kennelijk democratie?

Democratie betekent toch ook de minderheden in de gelegenheid stellen hun standpunten voor te bereiden en mee te laten wegen? Allerlei reglementen van orde en commissies worden ingesteld om dit democratisch proces te structureren. Helaas: een meerderheid, gepeild op een informatieve avond, blijkt kennelijk in staat te zijn om af te wijken van deze zorgvuldig opgebouwde procedures. Procedures die bedoeld zijn om een ieder voldoende gelegenheid te geven een standpunt te vormen!

En de kiezers, de inwoners? Daar gaat het toch allemaal om? Zelfs zij hebben nog niet de kans gehad zich een oordeel te vormen over wat het lokale bestuur met deze investering van 10 miljoen euro voor dit dorp wenst te doen.

Het wrange is dat het provinciaal bestuur circa 80.000 euro subsidie toegekend heeft om de bevolking bij dit project te betrekken: Te laat? Het is bedoeld voor zgn interactieve beleidsvorming. Maar interactieve beleidsvorming lukt kennelijk op politiek- bestuurlijk vlak niet in de eigen gemeenteraad. Althans niet voldoende.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s